Zapiekany schab podawany w różnych wersjach jest znakomitym pomysłem na pożywny obiad dla całej rodziny. Poniższa propozycja podania z serem i pieczarkami z pewnością zachwyci wszystkich domowników.
Na polskich stołach bardzo często pojawiają się różne mięsne propozycje. Poniższy przepis na soczysty schab z serem i pieczarkami sprawi, że wszyscy domownicy najedzą się do syta!
Składniki:
6 plastrów schabu
40 dag pieczarek
6 plastrów ulubionego żółtego sera
1 jajko
kilka łyżek mąki pszennej
sól i pieprz
szczypta oregano
olej
Sposób przygotowania:
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i smażymy pieczarki do całkowitego odparowania wody i zarumienienia. Pod koniec dodajemy do nich szczyptę soli. Potem rozbijamy schab na cienkie plasty i maczamy w roztrzepanym jajku i mące. Gotowe kotlety smażymy z obu stron przez kilka minut. Po zdjęciu z patelni kładziemy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kotlety następnie przekładamy na blasze do pieczenia, a na nie nakładamy porcję pieczarek i plasterek sera. Pieczemy przez 10-15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.