Do świątecznych wypieków dołącz jeszcze ten. Bije na głowę klasyczny piernik czy roladę makową. Mało tego, ciasto Puszysta Chmurka to spora konkurencja dla sernika, który też jest częstym bywalcem na stole podczas grudniowych świąt. Przepis na dzisiejszy specjał jest naprawdę łatwy, a smaku nie da się opisać słowami. Zawsze, gdy pojawia się w kuchni, znika do ostatniego okruszka.
Ciasto Puszysta Chmurka do złudzenia przypomina sernik, ale tak naprawdę nie ma w nim ani grama twarogu. Spód stanowi kruche ciasto, a wypełnienie składa się z jogurtu naturalnego i śmietany, które są dosłodzone cukrem i zagęszczone odrobiną skrobi. Masie puszystości nadaje piana z białek. Na wierzchu deseru również znajduje się kruche ciasto. Nazwa deseru idealnie odzwierciedla jego charakter – jest delikatny i puszysty jak chmurka. A co najważniejsze, nigdy nie opada, więc ma nad sernikiem dużą przewagę.
Przepis na ciasto Puszysta Chmurka
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej,
50 g cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
60 g zimnego masła,
3 żółtka.
Masa:
200 g jogurtu naturalnego,
400 g śmietany 18%,
30 g skrobi ziemniaczanej,
80 g cukru.
Piana:
3 białka + 80 g cukru.
Wykonanie:
W naczyniu umieszczamy mąkę, cukier puder, proszek i masło – wyrabiamy, a potem przekładamy żółtka i ponownie zagniatamy składniki w jednolitą masę. 1/3 ciasta odkrawamy i owijamy folią spożywczą, wkładamy do chłodziarki na 60 minut.
Na spodzie okrągłej formy do pieczenia układamy pergamin, a następnie umieszczamy na całej powierzchni ciasto, czyli spód. Chłodzimy.
W misce łączymy śmietanę z jogurtem, skrobią i cukrem. Białka z cukrem ubijamy na sztywno, przekładamy do masy śmietanowej, mieszamy łyżką. Następnie tę masę rozprowadzamy na schłodzonym blacie w formie.
Wyjmujemy mniejszą cześć ciasta z lodówki i obsypujemy kawałkami wierzch deseru. Pieczemy go w temperaturze 180°C przez 50 minut. Potem wyciągamy z piekarnika, studzimy i podajemy. Smacznego.