Pospolite kotlety schabowe chociaż są smaczne, to nie zaskoczą nas już raczej niczym. Każdy mięsożerca bardzo dobrze zna ich smak. Dla miłośników tej potrawy mamy wyjątkową recepturę. Odmieniona wersja jest 100 razy lepsza od tradycyjnej, a wszystko dzięki obłędnej marynacie musztardowo-ketchupowej, w której przebywają plastry schabu przed smażeniem. Wyśmienity obiad nie będzie mozolny w przygotowaniu. Dzięki temu przepisowi wyczarujesz pomysłowy, sycący i jeszcze lepszy posiłek dla wszystkich domowników.
Kawałki mięsa marynowane w specjalnej mieszance nabierają wyrazistości i jeszcze głębszego smaku. Główne składniki marynaty to musztarda i ketchup. Niby takie trywialne połączenie, a daje tak niebywały efekt. Sos zostaje przejęty przez porcje mięsa, a po obróbce cieplnej kotlety są sto razy smaczniejsze od klasycznej wersji bez marynowania. Koniecznie przetestuj przepis i sam oceń różnicę. Gwarantujemy, że do tego przepisu będziesz wracać niejednokrotnie.
Jak zrobić na kotlety schabowe w marynacie z musztardowo-ketchupowej?
Lista składników:
5 plastrów schabu
mąka
3-4 jajka
bułka tarta
pieprz i sól
ew. ser i pieczarki
Na marynatę:
2 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
3 ząbki czosnku
czosnek granulowany i majeranek – ok. łyżeczka
1 łyżeczka przyprawy do schabu
5 łyżek oleju
trochę oregano
Przygotowanie:
Zacznij od połączenia w małym naczyniu wszystkich produktów na marynatę. Podziel schab na plastry i każdy po kolei rozbijaj cienko, a potem zaburzaj w marynacie. Dopilnuj, aby pokryła ona każdy kawałek mięsa. Wszystko włóż do chłodziarki na kilka godzin.
Później wyciągnij schab w marynacie i panieruj porcje w mące. Jajka dokładnie roztrzep i dodaj do nich sól. Plastry mięsa maczaj w jajku, a po chwili w bułce tartej. Smaż kotlety na patelni z gorącym smalcem lub olejem. Gdy zarumienią się z obu stron, wyłóż je na talerz i serwuj z ulubionymi dodatkami. Jeśli chcesz, to możesz zapiec je w piekarniku wraz z serem i podsmażonymi pieczarkami Smacznego.