Syrop z babki lancetowatej może być lekarstwem na wiele schorzeń. Zazwyczaj podawany jest dzieciom, po to, aby wspomóc walkę z przeziębieniem. Zdrowotny syrop można przygotować samodzielnie w domu. Potrzebne będą zaledwie 3 składniki.
Babka lancetowata zawiera wartościowe składniki, które wzmacniają nasz organizm m.in. witaminę C, magnez, wapń, krzem, fenole, kumaryny (działają przeciwgorączkowo i przeciwzakrzepowo) oraz flawonoidy (poprawiają trawienie).
Jak już wspomniano, syrop z tej rośliny jest często stosowany w zwalczaniu infekcji oddechowych u dzieci i przeziębień, ale to nie koniec zalet. Babka lancetowata ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Stosowały ją nasze babcie, przygotowywały lecznicze specyfiki, w tym cenny syrop. Zrobienie domowej naturalnej mikstury jest naprawdę łatwe. Zresztą sprawdź sam!
Przepis na syrop z babki lancetowatej
Składniki:
100 ml wody
100 g cukru
100 g świeżych liści babki lancetowatej
Przygotowanie:
Starannie umyj liście babki lancetowatej i zmiel je w blenderze. Przełóż je do garnka i zalej wodą. Gotuj liście na niewielkim gazie, dodaj do nich cukier (lub odrobinę miodu). Syrop co jakiś czas mieszaj, a gdy zgęstnieje umieść go w słoiczkach. Zakręć je i ustaw wieczkami do dołu. Przechowuj w chłodnym miejscu.