Ziemniaki smażone w panierce

Ziemniaki smażone w panierce to niezwykła alternatywa dla tych pieczonych czy podsmażanych na patelni. Ich smak jest obłędny, a przygotowanie banalnie proste. Ten przepis warto wypróbować, bo ziemniaki są naprawdę przepyszne. 

Znudziły ci się klasyczne ziemniaki do obiadu? Jeśli tak, to nasza propozycja będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę! Ziemniaki smażone w panierce to wyśmienita i niezwykle chrupiąca wersja, która jest rajem dla podniebienia. Świetnie pasują jako dodatek do mięs z sosem i surówek. Ich przygotowanie jest zupełnie inne od tradycyjnych pieczonych, czy też podsmażanych na patelni. Takiego przepisu jeszcze nie znałeś, dlatego koniecznie go wypróbuj i zaskocz swoich bliskich, z pewnością będą prosić o dokładkę!

Ziemniaki smażone w panierce – przepis, o którym mało kto wie

Składniki:

» 1 kg ziemniaków
» 1 jajko
» 3 łyżki jogurtu naturalnego
» 3 łyżki mąki pszennej
» odrobina posiekanej pietruszki
» 1 łyżeczka słodkiej papryki
» oregano
» 1,5 łyżeczki soli
» 1 łyżeczka pieprzu
» olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, umyj, a potem pokrój na 4 części i ugotuj w wodzie z dodatkiem 1,5 łyżeczki soli przez 20 minut. Gdy się ugotują, odcedź je i odstaw do miseczki.

W naczyniu umieść jajko, jogurt naturalny, mąkę, posiekaną pietruszkę, słodką paprykę, odrobinę oregano, szczyptę soli, a na koniec wsyp pieprz. Wymieszaj dokładnie, aż składniki się dobrze połączą.

Na patelni rozgrzej większą ilość oleju, następnie każdego ugotowanego ziemniaka maczaj w marynacie i od razu wykładaj na patelnię. Smaż je przez 2-4 minuty, aż się pięknie zarumienią i będą chrupiące. Podawaj je jako dodatek do obiadu, smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę