W rankingu najszybszych domowych przekąsek ta z pewnością znalazłby się na podium. Paski z kurczaka otulone chrupiącą panierką zrobisz w kilka chwil, a fenomenalny smak pozostanie z tobą na długo. Przygotuj tak kurczaka na obiad, zabierz ze sobą na piknik lub na inną imprezę pod chmurką. Znajomi będą rozchwytywali kąski energicznie, bo są podwójnie chrupiące, soczyste i pyszne.
Trudno o lepszą przekąskę dla mięsożerców
Gwarantujemy, że smaczniejszej piersi z kurczaka jeszcze nie miałeś okazji skosztować. Ta pozostawia daleko w tyle kotlety czy klopsy. Żadna przekąska nie chrupie tak dobrze, jak ta, nawet nuggetsy. Przyrządź ją zgodnie z instrukcją zamieszczoną poniżej, a zachwytom nie będzie końca, również ze strony twoich domowników czy przyjaciół. Pierś z kurczaka jest bogata w białko o wysokiej wartości biologicznej i zawiera śladowe ilości tłuszczu, więc polecana jest osobom na diecie odchudzającej. W samych kąskach tłuszczu też jest niewiele, co jedynie z patelni. Możesz więc wyłożyć talerz ręcznikami kuchennymi, które „zabiorą” nadmiar oleju z mięsa i panierki.
Dzięki obróbce cieplnej na patelni pierś z kurczaka staje się niewyobrażalnie chrupka i zdobywa najwyższe noty podczas degustacji. Koniecznie przygotuj mięso drobiowe w ten sposób.
Przepis na smażonego kurczaka w płatkach kukurydzianych
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
płatki kukurydziane
mąka
2 jajka
olej
Przygotowanie:
Zaczynamy od opłukania i osuszenia piersi z kurczaka. Pozbawiamy ją wszelkich błonek i kroimy w niegrube paseczki. Wszystkie na początku obtaczamy w mące, a następnie w rozbełtanych jajkach.
Kruszymy płatki kukurydziane i panierujemy w nim drobiowe kawałki. Rozgrzewamy porcję tłuszczu na patelni i smażymy mięso do czasu, aż się zezłoci. Później odsączamy z nadwyżki oleju, wykładając mięso na talerz wyścielony ręcznikiem kuchennym. Potrawę serwujemy z dowolnym sosem, np. śmietanowym.