Co zjeść na kolację? Jeśli zadajesz sobie to pytanie dość często, to dziś masz już na nie odpowiedź. Zrób kotlety warzywne według poniższego przepisu, a o innych kolacjach prędko nie będziesz chciał słyszeć. Fit potrawa składa się ze zdrowych i smacznych produktów, a powstaje w mgnieniu oka. To idealna propozycja na ciepły wieczorny posiłek.
Z cukinii i marchewki zrobisz najlepsze kotlety pod słońcem
Powinniśmy unikać spożywania ciężkich i tłustych dań przed snem. Kotlety warzywne to co innego – są lekkostrawne, pyszne i nie ociekają tłuszczem. Ich bazą jest soczysta cukinia i słodka marchewka. Obydwa warzywa komponują się ze sobą znakomicie.
Receptura jest naprawdę prosta i nie sprawi żadnych trudności nawet kuchennym debiutantom. O lepszej kolacji można tylko pomarzyć. Sprawdź, jak w kilku krokach zrobić delikatne kotleciki z cukinii i marchewki. Kto choć raz ich skosztuje, będzie już stale do nich wracać.
Przepis na lekkie i smaczne kotlety z cukinii i marchewki
Składniki:
1 marchew
2 cukinie
3 ząbki czosnku
por
2 jajka
100 g sera żółtego
4 łyżki kaszy manny
koperek
bułka tarta
pieprz i sól
papryka słodka
olej do smażenia
Opis przygotowania:
Krok 1
Cukinie zetrzyj na większych oczkach tarki, posyp solą i odłóż na kwadrans.
Krok 2
Pokrój koper, podobnie zrób z porem, a ser rozdrobnij na tarce. Cukinie odsącz, a marchewkę zetrzyj na mniejszych oczkach tarki.
Krok 3
Wszystkie składniki wymieszaj w naczyniu, dorzuć kawałki pora i żółtego sera. Dodaj przeciśnięty czosnek, przyprawy i jajka. Ponownie wymieszaj i wsyp jeszcze kaszę manną. Połącz i formuj kotlety.
Krok 4
Wszystkie sztuki smaż na patelni z obu stron. Gdy się zezłocą, wykładaj je na papierowy ręcznik, by odciekły z oleju. Smacznego.
Kotlety warzywne możesz serwować z jogurtem naturalnym i zieleniną albo bukietem ulubionych surówek.
Polecamy też przepis na kotlety z kalafiora i placki z cukinii.