Żółty Ser to nietypowe ciasto bez pieczenia, które zachwyca wyglądem i smakiem. Deser przypomina popularny wyrób nabiałowy, ale to w rzeczywistości słodkie połączenie mango, jogurtu i galaretek. Aby przygotować ten lekki smakołyk wystarczy wymieszać zaledwie cztery produkty.
Kluczowym składnikiem deseru jest pulpa z mango nadająca mu żółty odcień. Otwory możesz wydrylować małą gałkownicą do lodów, a jeśli jej nie masz, to użyj łyżeczki.
Ciasto Żółty Ser swój delikatny smak zawdzięcza jogurtowi. Czuć w nim także orzeźwiające mango i cytrynę. Ten deser idealnie sprawdzi się na letnie upały.
Przepis na wyjątkowe ciasto Żółty Ser
Składniki:
400 g mango – mrożone
800 g jogurtu naturalnego
1 litr gorącej wody
4 galaretki cytrynowe
Przygotowanie:
Wszystkie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy dokładnie, aż proszek się rozpuści. W przepisie używamy galaretki cytrynowej, ale można zastąpić ją galaretką brzoskwiniową czy pomarańczową.
Mrożone kawałki mango oraz rozpuszczoną galaretkę wlewamy do blendera próżniowego, dodajemy jogurt i łączymy wszystko na zwartą masę.
Potem przelewamy ją do tortownicy i wkładamy do chłodziarki na całą noc, aby galaretka dobrze związała. Następnego dnia zdejmujemy ranty z tortownicy i za pomocą gałkownicy lub niewielkiej łyżeczki wydrążamy dziurki. Wtedy deser będzie bardziej przypominał żółty ser. Gotowe!
Smaczna i lekka kombinacja mango i jogurtu fantastycznie sprawdzi się na lato. Ciasto podane wprost z lodówki wspaniale orzeźwia. Powinien się chłodzić przez cały czas – gdy będzie stał dłużej w cieple, to może się rozpuścić!
Czytaj też: Ciasto z rabarbarem i bezą – przepis. Wyjdzie lepsze niż z cukierni