REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaZrezygnuj z 1 dodatku. Placki z młodych ziemniaków nie wyjdą gumowate

Zrezygnuj z 1 dodatku. Placki z młodych ziemniaków nie wyjdą gumowate

placki ziemniaczane na patelni
fot. screen Youtube / Mashed

Placki ziemniaczane to jedno z Twoich ulubionych dań? Latem możesz z sukcesem przyrządzić ich sezonowy wariant. Placki z młodych pyrek robi się łatwo i szybko, a dodatkowo są mega chrupiące. Wszystko dzięki dodaniu niewielkiej ilości mąki.

REKLAMA

Jak przygotować perfekcyjne placki z młodych ziemniaków?

Kultowe placki doskonale sprawdzą się na letni obiad. Są lekkie, a jednocześnie sycące. Aby uzyskać idealną chrupkość, wystarczy dodać do nich jedynie 1,5 łyżki mąki. Takie placki na pewno posmakują Twojej rodzinie.

Placki z młodych warzyw to prawdziwa gratka dla fanów sezonowych potraw. Warto się na nie zdecydować, gdy tylko młode bulwy pojawią się na straganach czy w sklepach. Przygotowanie placków jest banalne – zetrzyj ziemniaki na tarce, dorzuć kilka składników i usmaż na patelni, aż będą rumiane. Chrupiący specjał oczaruje wszystkich.

Jak zrobić placki ziemniaczane z młodych ziemniaków?

Składniki:
1 duże jajko
1-1,5 kg młodych ziemniaków
1 garść ząbków czosnku
2 cebule
pieprz i sól do smaku
2-3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1-1,5 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

REKLAMA

Opis przygotowania:
Na początku obieramy i płuczemy ziemniaki, a potem ścieramy je na tarce o średnich oczkach. Tak samo traktujemy ząbki czosnku i cebulę.

Ziemniaczaną masę odcedzamy na sicie. Płyn z warzyw zachowujemy, aby otrzymać z niego skrobię. Do odsączonych warzyw dodajemy mąkę, jajka, pieprz i sól. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odlewamy płyn ziemniakach. Do masy przekładamy skrobię, która osiadła na dnie naczynia. Gdy będzie taka konieczność, to uzupełniamy tę ilość skrobią ziemniaczaną ze sklepu (ok. 2-3 łyżeczki).

Na patelni dobrze rozgrzewamy solidną porcję tłuszczu i przy pomocy łyżki wykładamy na porcje przygotowanej masy i smażymy placki na złoty kolor z każdej strony. Na koniec odsączamy potrawę na ręczniku papierowym. Serwujemy na ciepło, z odrobiną śmietany z dodatkiem koperku i soli. Smacznego.

REKLAMA

Czytaj też: Dodaj do rosołu. Wyjdzie lekki i orzeźwiający, idealny na lato

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA