Zrób babkę w ten sposób. Będzie puszysta i bardzo chrupiąca

Zrób babkę w ten sposób

Zrób babkę w ten sposób, a będziesz zaskoczony jak bardzo będzie puszysta i chrupiąca z zewnątrz. Idealna do świeżo parzonej filiżanki kawy po obiedzie. Poznaj rewelacyjny przepis i wypróbuj. 

REKLAMA

Babka to ciasto, które najczęściej robiły nasze babcie. Wtedy piekły ciasto w prodiżu. W dzisiejszych czasach prodiże nie są już używane, dlatego trzeba mieć idealny przepis, aby babka wyszła tak, jak kiedyś z rąk naszych ukochanych babć. Poznaj rewelacyjny sposób.

Zrób babkę w ten sposób. Będzie chrupiąca, puszysta i mięciutka

Aby babka wyszła idealna w smaku, mięciutka i puszysta jak chmurka wewnątrz, a w dodatku chrupiąca niczym gofry trzeba ubić białka jaj z dodatkiem cukru wanilinowego. Taką piankę trzeba dodać na koniec przygotowywania ciasta. Dzięki temu babka wyjdzie przepyszna. Dodatek soku z cytryny nada jej pięknego aromatu. Oto przepis!

Składniki:

» 250 g miękkiego masła lub margaryny
» 200 g cukru
» 4 jajka
» szczypta soli
» 1 cukier wanilinowy
» pół łyżeczki proszku do pieczenia
» odrobina soku z cytryny
» 150 g mąki pszennej
» 150 g skrobi ziemniaczanej

REKLAMA

Przygotowanie:

W misce umieść mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wymieszaj.  Oddziel białka od żółtek i ubij je z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, następnie dodaj cukier wanilinowy i zmiksuj przez około 5 minut.

Do miski z żółtkami dodaj masło lub margarynę i miksuj przez kilka minut, aż powstanie gładka masa. Dodawaj stopniowo cukier i cały czas miksuj. Dodawaj po łyżce mąki, a następnie wlej odrobinę soku z cytryny.

REKLAMA

Na koniec dodaj ubitą pianę z cukrem wanilinowym i wymieszaj delikatnie łyżką. Wylej ciasto do tortownicy lub specjalnej foremki do babki. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę do suchego patyczka. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i gotowe! Smacznego!

Podziel się: