REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaZrób ciasto św. Jakuba na Wielkanoc. Co warstwa, to pyszniejsza

Zrób ciasto św. Jakuba na Wielkanoc. Co warstwa, to pyszniejsza

Ciasto Świętego Jakuba
fot. screen Youtube / Henia Foks

Ciasto Św. Jakuba to elegancki, wielowarstwowy wypiek na specjalne okazje. Łączy w sobie klasykę i zdumiewający wygląd. Deklasuje mazurki i babki – wywołuje dużo więcej pozytywnych emocji niż one. A receptura? Z pozoru wydaje się skomplikowana, ale w rzeczywistości jest łatwa. Ciasto św. Jakuba zbiera same pochwały i już w pierwszej chwili zjedna sobie serca wszystkich łasuchów.

REKLAMA

Prostota i klasyka są zawsze na topie, a poniższy deser jest tego najlepszym dowodem. Hitowy wypiek od sławnej blogerki kulinarnej Heni Foks sprawdzi się świetnie na Wielkanocny stół. Jest prosty, czarujący i zawsze się udaje.

Przepis na ciasto Świętego Jakuba

Składniki:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 250 ml śmietany kwaśnej
• 150 ml oleju
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• pół szklanki cukru

Piana:
• 6 białek
• 2 łyżki kisielu
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka powideł

Krem:
• 1 opakowanie budyniu
• 1,5 szklanki mleka
• pół szklanki cukru pudru
• 200 g masła

REKLAMA

Sposób przygotowania:
W naczyniu umieść mąkę i proszek do pieczenia, dodaj olej i śmietanę, wyrabiaj na jednolite ciasto. Podziel je na trzy porcje i wstaw do chłodziarki na całą noc

Na pianę: do 3 białek dodaj połowę cukru i miksuj na sztywną pianę. Wsyp 1 łyżeczkę kisielu dokładnie mieszaj.

Na ciasto: jedną porcją ciasta wylep formę o wymiarach 17 cm x 27 cm
wysłaną pergaminem.

Na cieście rozprowadź trochę konfitury, a na nią wyłóż pianę. Na niej rozprowadź resztę konfitury. Przykryj ją 2 porcją ciasta. Deser wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170℃ i piecz przez ok. 35 minut.

REKLAMA

Na krem: szklankę mleka gotuj w rondelku. W reszcie nabiału rozpuść budyń. Do gotującego się mleka wlej płyn ze szklanki i gotuj gesty krem przez 2 minuty, ostudź go. Potem ucieraj masło z cukrem, aż zbieleje i przekładaj chłodny budyń – łyżka po łyżce, miksuj na pulchną masę. Rozprowadź ją na cieście w formie.

Ciasto (ostatnią część) rozłóż w pustej formie i posmaruj pianą z białek (przyrządzoną z reszty składników na pianę). Posyp wierzch migdałami. Piecz w 170℃ przez 25 minut. Placek z pianą i migdałami połóż na kremie. Wierzch deseru udekoruj cukrem pudrem i podawaj, smacznego.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA