Zrób kalafior w ten sposób, a nie pożałujesz! Jest tak chrupiący i mięciutki w środku, że z pewnością zrobisz go jeszcze nie jeden raz. W dodatku jego przygotowanie jest proste i szybkie. Poznaj przepis!
Kalafior uwielbiany jest przez wiele osób. Jest niezwykle pyszny i w dodatku zdrowy, dlatego warto wiedzieć też jak go prawidłowo ugotować, żeby był idealny w smaku. Pisaliśmy o tym niedawno tutaj. Zazwyczaj podawany jest z bułką tartą i masłem, ale jest pewien lepszy sposób na jego przygotowanie. Musisz go poznać, bo kalafior będzie tak chrupiący, że oszalejesz na jego punkcie!
Zrób kalafior w ten sposób, a jego smak Cię zaskoczy!
Składniki:
» 1/2 kalafiora (średniej wielkości)
» 65 g sera
» 1 łyżka papryki słodkiej
» oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Umyj kalafior, porozdzielaj różyczki i gotuj go w osolonej wodzie przez 6 minut. Potem odcedź i pokrój każdą różyczkę na 4 części.
Zetrzyj ser na tarce o najdrobniejszych oczkach, a potem dodaj paprykę słodką i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a potem poukładaj różyczki. Skrop dokładnie każdą część oliwą z oliwek i wkładaj do panierki serowej, następnie dobrze je obtocz i układaj na blaszce.
Na koniec skrop oliwą cały kalafior w panierce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. I gotowe, smacznego!