Zrób kurczaka w ten sposób, a efekty będą niesamowicie smaczne. Zasmakuje każdemu, a zwłaszcza dzieciom, bo jest soczysty i aromatyczny.
Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj kurczaka w niecodzienny sposób, a twoi bliscy oszaleją na punkcie tego smaku. Chrupiąca skórka i soczyste mięso wewnątrz w połączeniu z ziemniakami i surówką to prawdziwy raj dla podniebienia.
Zrób kurczaka w ten sposób – efekty zaskoczą każdego
Sposób przygotowania podudzi polega na podduszeniu ich w mleku z wodą, dzięki czemu będą bardzo soczyste i smaczne po usmażeniu z panierką. Ten przepis jest przepyszny, dlatego warto go wypróbować.
Składniki:
» 8 podudzi z kurczaka
» 200 ml mleka
» 200 ml wody
» ząbek czosnku
» 100g mąki
» 100 g bułki tartej
» 1 duże jajko lub 2 małe
» przyprawy: po pół łyżeczki: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, tymianek, chili, natka pietruszki
» olej do smażenia
Przygotowanie:
Podudzia z kurczaka ułóż na patelni, następnie zalej mlekiem i wodą. Dodaj ząbek czosnku oraz dopraw odrobinę solą i pieprzem. Duś kurczaka na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
Przełóż kurczaka na talerzyk i odstaw na kilka minut by lekko przestygł. W tym czasie przygotuj panierkę: na talerzyk wsyp mąkę, dodaj przyprawy i wymieszaj. Do innej miseczki wbij jajka i wymieszaj, następnie wsyp bułkę tartą na oddzielny talerz. Panieruj udka kolejno w mące, jajku i bułce oraz smaż na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu do do zarumienienia.
Podawaj z ziemniaczkami i ulubioną surówką, np. z marchewki i jabłka. Smacznego!