Kotlety z mięsa mielonego są aromatyczne i pełne smaku. Uzupełnieniem potrawy mogą być ziemniaki i surówka. Jeśli chcesz skosztować czegoś oryginalnego, wybierz przepis na mielone w tej wersji. Kasza w masie mięsnej daje efekt nie z tej ziemi. Wypróbuj przepis, a zaskoczysz wszystkich.
Kotlety mielone to kultowe danie kuchni polskiej. Mogą smakować o niebo lepiej nawet bez zbędnego wysiłku. Co zrobić, by były miękkie, soczyste i pyszne, jak nigdy wcześniej?
Sekretem tej receptury jest składnik kojarzony głównie ze śniadaniem. Chodzi o kaszę jaglaną. To ona nadaje kotletom pulchności, objętości i innych pożądanych cech. Wychodzą lekkie, mniej kaloryczne i wartościowsze. Kasza zawiera błonnik, składniki mineralne i witaminy, więc jest zdrowym urozmaiceniem codziennej diety.
Przepis na kotlety mielone z kaszą jaglaną
Składniki:
300 g mięsa mielonego wieprzowego,
1 jajko,
sól i pieprz,
1 nieduża cebula,
1/3 łyżeczki kurkumy,
1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
pół łyżeczki oregano,
1/3 łyżeczki ostrej papryki,
250 g ugotowanej kaszy jaglanej (surowej ok. 1/3 szklanki),
bułka tarta do panierowania,
olej do smażenia.
Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości i studzimy.
Obieramy i siekamy cebulę, a potem szklimy na tłuszczu.
W naczyniu umieszczamy mięso wieprzowe, jajko, kaszę, sól, obie papryki, kurkumę, pieprz i oregano. Masę starannie mieszamy i lepimy z niej kotlety, lekko je spłaszczając. Panierujemy po kolei każdą sztukę w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotlety z dwóch stron na złoty kolor. Wkładamy je na talerz i podajemy. Smacznego.
Kotlety mielone warto też przygotować w tej zaskakującej odsłonie.