Co powiesz na klasyczne danie z nowoczesnym akcentem? Pierogi to potrawa zanana od pokoleń. Zazwyczaj nadziewamy je białym serem, mięsem, kapustą z grzybami, a w sezonie letnim owocami (np. truskawkami, jagodami). Tym razem zamkniemy w cieście coś specjalnego. Farsz z pieczonej dyni sprawi, że odkryjesz smak pierogów na nowo. Danie doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację w rodzinnym gronie.
Do farszu najlepiej wykorzystać dynię odmiany hokkaido. Ma tę zaletę, że nie trzeba jej obierać. Po upieczeniu można ją jeść wraz ze skórką. To oszczędność czasu i energii. Zresztą warzywo jest też bardzo smaczne.
W tej wersji pierogów obok dyni rządzi ser. A potrawę przyrządza się naprawdę łatwo i szybko. Z sukcesem można pierogi zrobić nawet zimą czy wiosną, sięgając po mrożone purée dyniowe. Poniżej zamieściliśmy prostą recepturę na smakowite pierogi nadziewane dynią i serem. To niekwestionowany hit tej jesieni!
Przepis na pyszne pierogi z dynią i parmezanem
Składniki:
dynia – 1 szt.
mąka pszenna – 210 g
oliwa z oliwek – 30 ml
jajka – 2 szt.
rozmaryn – 5 g
sól – 5 g
pieprz – 3 g
parmezan – 50 g
gałka muszkatołowa – 2 g
Opis przygotowania:
Dynię przekrój, usuń nasiona, a miąższ pokrój w kosteczkę. Jeżeli ma cieniutką skórkę, to nie musisz jej obierać. Warzywo dopraw solą (3 g), rozmarynem, pieprzem i oliwą. Umieść na blaszce wyścielonej papierem pergaminowym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-50 minut. Dynia powinna zmięknąć. Wtedy ją zmiksuj, a potem połącz z parmezanem i gałką muszkatołową. Opcjonalne dodaj inne przyprawy wg uznania.
Przygotuj ciasto pierogowe. Mąkę i jajka wymieszaj ze sobą i zacznij zagniatać gładką masę, w razie konieczności dodawaj trochę wody. Gotowe ciasto powinno odpocząć przez pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj je na niezbyt gruby placek i wykrawaj krążki przy pomocy szklanki. Teraz kładź po jednej łyżeczce dyniowego nadzienia i zaklejaj brzegi ciasta, tworząc pierogi. Ulepione sztuki gotuj w osolonej wodzie (2 g) przez 5 minut, potem je odcedź i serwuj, np. z masłem ziołowym. Smacznego.
Czytaj też: Zastosuj ten trik podczas smażenia frytek. Tłuszcz nie będzie pryskał