Zrób schabowe w ten sposób, a nie pożałujesz. Ich smak będzie rewelacyjny, a chrupiąca panierka sprawia, że dosłownie rozpływają się w ustach.
Kotlety schabowe to must have w polskiej kuchni. To szybki, prosty i zarazem pyszny obiad. Podawane z tłuczonymi ziemniakami i surówką tworzą obłędne połączenie. Jest pewien sposób ich przygotowania, który musisz poznać. Dzięki temu będą obłędne w smaku, soczyste i chrupiące. Sprawdź i wypróbuj.
Zrób schabowe w ten sposób, a ich smak zachwyci każdego
Namocz mięso na kotlety w musztardzie i mleku dzień przed ich smażeniem. Mięso nabierze pysznego aromatu, skruszeje, a po usmażeniu w panierce będą bardzo soczyste i chrupiące.
Składniki:
» 4 plastry schabu
» 1 szklanka mleka
» 1 łyżka musztardy
» sól i pieprz
» 1 ząbek czosnku
» 2 jajka
» mąka pszenna i bułka tarta do panierki
Przygotowanie:
Mleko i musztardę wymieszaj, następnie odstaw. Schab rozbij tłuczkiem, a potem dopraw solą i pieprzem. Na koniec natrzyj mięso czosnkiem i przełóż do mleka z musztardą. Całość przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wysyp bułkę i mąkę na oddzielne talerze. Jajka rozmieszaj w misce. Każdy z plastrów schabu obtocz w mące, a potem w jajku i bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego.
Podawaj z ziemniakami i surówką, smacznego!