Za oknem widać już prawdziwą wiosnę, podobnie jest w kuchni, gdzie wiosenny klimat rządzi już od dawna. Na talerzu pojawić się mogą smakowite, barwne i pełne dobroci owoce i warzywa. Magda Gessler uwielbia przyrządzać z nich pyszne i aromatyczne potrawy. Do jednej z nich należy niepowtarzalna zupa kalafiorowa.
Mimo że przepis na tradycyjną zupę kalafiorową zna prawie każdy, to ten od znanej restauratorki jest wart szczególnej uwagi. Wystarczy chwila czasu i z prostych składników ugotujesz coś naprawdę wyjątkowego! Zapraszamy po przepis.
Zupa kalafiorowa według przepisu Magdy Gessler
Składniki:
1 kalafior średniej wielkości
1 nieduży seler
4 skrzydełka kurczaka
2 marchewki średniej wielkości
1 pietruszka
1/2 szklanki śmietany 18%
1/2 pęczka natki pietruszki
1 mała cebula
pieprz i sól
1/2 pęczka kopru
Sposób przygotowania:
Pokrój cebulę, pietruszkę i seler w niedużą kostkę, natomiast marchewkę w talarki. Kalafior podziel na mniejsze różyczki. Zalej skrzydełka kurczaka litrem wody, zagotuj i usuń szumowiny. Wrzuć jarzyny i gotuj, aż zmiękną. Pokrój natkę pietruszki i koperek. Dodaj je do zupy, zapraw ją śmietaną. Zależnie od preferencji zupę możesz podawać z mięsem. Smacznego.