Zupa ogórkowa to rarytas, któremu ciężko się oprzeć. Najczęściej przygotowujemy ją z ogórków kiszonych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć tych świeżych, szczególnie latem, gdy mamy ich pod dostatkiem. Ogórkowa w takiej odsłonie doskonale sprawdzi się w gorące dni.
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków zaskakuje smakiem
Domowa ogórkowa ma status szlagierowej potrawy. Z łatwością możemy znaleźć wielbicieli tego specjału. Dziś sięgniemy po przepis na zupę ogórkową w niecodziennej wersji. Danie na pewno zdobędzie uznanie wśród wszystkich amatorów warzywnych przysmaków.
Przepis na ogórkową ze świeżych ogórków
Składniki:
5 ziemniaków
por
4 ogórki gruntowe
pietruszka
1,5 l bulionu
marchewka
seler
cebula
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
30 g masła
70 ml śmietany 18%
posiekany koperek
Sposób przygotowania:
Obierz cebulę, posiekaj ją drobno i krótko podsmaż na maśle. Gdy warzywo się zeszkli, wtedy wzbogać je o rozdrobnionego pora. Podsmażaj obydwa składniki około 3 minuty. Weź tarkę i zetrzyj na niej selera, marchewkę i pietruszkę. Następnie dodaj jarzyny do garnka wraz z przyprawami. Po upływie kilku minut zalej całość gorącym wywarem. Kiedy będzie wrzeć, przykręć gaz i wrzuć pokrojone w kostkę kartofle. Gotuj zupę przez kwadrans. Obrane świeże ogórki zetrzyj na tarce i dodaj do bulionu – ogórkową gotuj jeszcze przez 5 minut. Zabiel zupę śmietaną i dopraw posiekanym koperkiem.