Zupa pieczarkowa to smaczna i niezwykle sycąca kompozycja. Dzięki recepturze od Ani Starmach ugotujecie ją wyjątkowo zręcznie. Będzie jeszcze szybciej, gdy użyjecie gotowego bulionu jarzynowego. Koniecznie przetestujcie tę wersję zupy – będziecie zachwyceni jej smakiem.
Zupa pieczarkowa należy do wyjątkowo aromatycznych potraw, które z łatwością przygotujecie w niecałą godzinę. Podobnie jak ogórkową czy pomidorową, zupę pieczarkową można przyrządzić na wiele sposobów. Z poniższym przepisem uzyskacie najprostszy, zabielany śmietaną wariant. Wypróbujecie?
Zupa pieczarkowa wg przepisu Ani Starmach
Składniki:
4 większe ziemniaki
600 g pieczarek
1 mała marchewka
ćwiartka selera korzeniowego
1,2 litra bulionu warzywnego
1 średnia cebula
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 niewielki korzeń pietruszki
posiekana natka pietruszki
70 ml gęstej śmietany 18%
2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Pieczarki po oczyszczeniu posiekaj w ćwiartki. Podsmaż je na dobrze rozgrzanej łyżce oleju na patelni i przełóż do niedużej miski. Seler, marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w sporą kostkę. Do garnka o grubym dnie wlej resztę oleju, a gdy się rozgrzeje, wrzuć cebulę. Dodaj ziele angielskie i listki laurowe, chwilę przesmaż na średniej mocy ognia. Dołóż rozdrobnione warzywa i zalej je bulionem. Gotuj zupę około 20 minut, a potem wsyp pieczarki. Podgrzewaj danie jeszcze przez 15 minut. Śmietanę zahartuj niewielką ilością bulionu i przelej z powrotem do garnka. Zupę pieczarkową posyp natką pietruszki. Smacznego.