Zupa pomidorowa do zrobienia przed pracą. 10 minut i gotowa

zupa pomidorowa
fot. screen Youtube / Seval Mutfakta

Pomidorowa w 10 minut? Wielu osobom wydaje się to niemożliwe. A jednak. Z tym przepisem błyskawicznie ugotujesz pyszną zupę dla całej rodziny. Jej smak, aromat i wartości odżywcze nie różnią się zbyt mocno od tradycyjnej wersji. Receptura na ekspresową pomidorową najbardziej polecana jest pracusiom, którzy nie mają czasu na monotonne gotowanie, a chętnie zjedliby ciepły posiłek w ciągu dnia lub wieczorem po pracy. Zapraszamy do gotowania.

REKLAMA

Szybciej pomidorowej nie ugotujesz. Tylko 10 minut i obiad gotowy

W Polsce pomidorowa cieszy się pochlebną opinią i lubimy ją przyrządzać na różne sposoby, ale zazwyczaj decydujemy się na klasyczną odsłonę na rosole z dodatkiem świeżych warzyw i koncentratu pomidorowego, podaną z makaronem. Czasami też kluski zastępujemy ryżem, a nawet kaszą. Urozmaicenia dotyczą również zabielania. Alternatywą dla standardowej śmietany jest jogurt, skyr, mascarpone, a nawet mleczko kokosowe. Zupa ma szlachetniejszy smak i trudno się jej oprzeć.

Polecamy ten przepis na pyszną pomidorówkę, którą już po w kilkunastu minutach można podawać na stół. Jej wyrazisty zapach rozbudza apetyt, a bulion rozgrzewa i smakuje wyśmienicie. Czuć w nim nie tylko pomidory, ale także czosnek i warzywa z włoszczyzny.

REKLAMA

Dzięki drobnym modyfikacjom zupa powstaje w mgnieniu oka. Jej podstawą nie jest tym razem rosół, tylko sok pomidorowy. Miejsce świeżych jarzyn zajmuje włoszczyzna w proszku, a przyprawy, śmietana i makaron pozostają bez zmian. Świderki będą doskonałą wkładką w zupie.

Pomidorowa w 10 minut. Wypróbuj szybki przepis na pyszną zupę

Składniki:
3 garście makaronu świderki
300 ml soku z pomidorów
1 szklanka wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka bazylii
czarny pieprz i sól
1 łyżka włoszczyzny w proszku
śmietana do zabielania

Wykonanie:
W pierwszej kolejności gotujemy makaron, a potem przelewamy go chłodną wodą w durszlaku.

REKLAMA

W tym samym garnku, w którym gotowaliśmy kluski, umieszczamy sok pomidorowy rozcieńczony szklanką wody. Gotujemy płyn, wrzucamy przeciśnięte ząbki czosnku, łyżkę zmielonej włoszczyzny, bazylię, a także pieprz i sól do smaku.

Przekładamy miękki makaron, zaprawiamy zupę śmietaną i podajemy. Prawdopodobnie jest to najszybsza wersja zupy pomidorowej. Czas przygotowania łącznie z gotowaniem makaronu zajmuje tylko około 10 minut.