Jedną z najbardziej tradycyjnych zup w polskich domach, poza rosołem, jest oczywiście pomidorowa. W większości przypadków podawana jest ona z makaronem lub ryżem, jednak istnieje wersja, która szybko podbija podniebienia.
Jeżeli chcesz wypróbować zupełnie nowej wersji zupy pomidorowej, której głównym dodatkiem są naleśniki, poniższy przepis będzie dla Ciebie idealny. Sprawdź, jak ciekawa może być ta tradycyjna zupa.
Składniki na makaron z naleśników:
500 ml wody
500 ml mleka
700 g mąki
4 jajka
3 g soli
50 ml oleju
Składniki na zupę pomidorową:
8 marchewek
2 pietruszki
seler
por
3 cebule
5 ząbków czosnku
3 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz
4 l wody
kilka łyżek oleju lub oliwy
lubczyk
koncentrat pomidorowy
śmietana
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od naleśników. Do miski wkładamy wodę, mleko, jajka, mąkę i sól i wyrabiamy, aż otrzymamy lejące się ciasto. Pół godziny później dodajemy olej i mieszamy, po czym rozpoczynamy smażenie. Gotowe naleśniki odkładamy.
Następnie zabieramy się za zupę. Warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki. Cebulę opalamy nad palnikiem, po czym warzywa i przyprawy umieszczany w garnku wypełnionym wodą. Doprowadzany zupę do wrzenia i przez kilka godzin gotujemy na niewielkim ogniu. W międzyczasie dodajemy czosnek, olej i koncentrat pomidorowy. Na koniec zabielamy ją śmietaną.
Kiedy zupa jest już gotowa, naleśniki zwijamy w rulon i tniemy tak, aby wyszły nam z tego długie paski. Na koniec dodajemy je do zupy i zabieramy się za jedzenie.