Rok temu zrobiłam na Wielkanoc żurek, ponieważ bliscy nie chcieli jeść białego barszczu. Zachwytów nie było. W tym roku postawiłam zaskoczyć domowników i przygotować zupę inną niż obie powyższe, ale nadal w wielkanocnym stylu. Skorzystam z tego przepisu i zaserwuję coś nowego i pysznego. Tobie też przyda się mała odskocznia w kuchni. Doskonały przepis na świąteczną zupę już czeka.
Po raz pierwszy zupę zjadłam u znajomej i oczarował mnie jej wyrazisty, bogaty smak. Wzięłam przepis i niedługo zabieram się za gotowanie. Pracy nie będzie dużo, bo instrukcja przygotowania na pierwszy rzut oka wydaje się banalna. A potrzebne składniki zawsze mam w domu. Potrawa wygląda jak kultowy żurek, ale smakuje o niebo lepiej. Musisz skosztować i sam ocenić. Nic nie tracisz, a możesz wiele zyskać. W święta wielkanocne nikt nie oprze się takiej zupie i jeden garnek może nie wystarczyć. Goście z pewnością poproszą o dolewkę.
Przepis na zupę wielkanocną. Smakuje lepiej niż żurek i barszcz biały
Składniki:
5 białych kiełbas
1,5 l bulionu
pół kg ziemniaków
2 marchewki
100 g tartego chrzanu
sól i pieprz
majeranek
Sposób przygotowania:
Na początku obieramy, a po chwili płuczemy marchewki i ziemniaki. Kroimy je w kostkę. Do sporego garnka wlewamy 1,5 l wywaru, dodajemy oba warzywa. Kiełbasę siekamy w talarki i dorzucamy do garnka. Wszystko zagotowujemy, a następnie doprawiamy solą, czarnym pieprzem i majerankiem. Wzbogacamy zupę o tarty chrzan, mieszamy i gotujemy przez około 20 minut. Danie serwujemy z jajkiem na twardo. Smacznego!