Zwykłe buraczki do słoików nabiorą nowego wymiaru. Wystarczy dodać 2 składniki

tarte buraki
fot. screen Youtube / Это Вкусно!

Robisz przetwory z buraczków na zimę? Dodaj do nich 2 uwielbiane produkty z warzywniaka, a będą lepsze niż kiedykolwiek. To rewelacyjny i sprawdzony sposób, który odmieni Twoją kuchnię. Kto choć raz skosztuje tej wersji sałatki, już nigdy nie sięgnie po inną.

REKLAMA

Do marynowanych buraczków pasuje nie tylko cebulka, ocet, cukier i sól. Niektórzy dodają do nich coś jeszcze. Dzięki temu kompozycja nabiera fenomenalnego smaku i aromatu. Warto sięgnąć po 2 soczyste warzywa. W życiu nie pomyślałbyś, że tak świetnie komponują się z buraczkami. Spróbuj tylko, a będziesz zachwycony. Teraz właśnie można je kupić za niewielkie pieniądze, więc nie odkładaj niczego na później.

Co dodać do buraczków, aby były jeszcze lepsze?

Sama cebula do buraczków to za mało. Zainspiruj się poniższą recepturą na warzywny przetwór, a nie pożałujesz. Do tartych buraków dodaj cukinię i paprykę. Zobaczysz, że z nimi sałatka nabierze ciekawszego smaku i co istotne, będzie zdrowsza. Warzywa konserwowe w tej odsłonie możesz podać niemal do wszystkiego. Są tak pyszne, że prawdopodobnie znikną ze spiżarni jeszcze przed zimą.

REKLAMA

Przepis na wspaniałą sałatkę z buraczkami

Składniki:
0,5 kg cebuli
2 kg buraczków
0,5 kg papryki czerwonej
2 kg cukinii
1 czubata łyżka soli
1 szklanka wody
10 szt. liści laurowych
10 szt. ziela angielskiego
1 szklanka oleju
1 szklanka octu
1 czubata łyżka cukru

Sposób wykonania:
Buraki umyj i ugotuj do miękkości wraz z łupinkami. Ostudź warzywa i delikatnie usuń z nich skórki, a potem zetrzyj bulwy na większych oczkach tarki.

REKLAMA

W kolejnym kroku cukinię oczyść (nie obieraj) i także rozdrobnij na tarce. Dodaj do niej sól, zamieszaj i odstaw na 20 minut. Po tym czasie starannie ją odciśnij i połącz z burakami.

Z papryki usuń nasiona i pokrój ją w cienkie paski, a cebulę obierz i pokrój w małą kosteczkę – oba produkty dodaj to reszty składników.

W sporym garnku zagotuj wodę z dodatkiem octu, liści laurowych, cukru, soli, oleju i ziela angielskiego. Gdy marynata będzie wrzeć, przełóż do niej wszystkie jarzyny i dobrze wymieszaj.

Jeszcze ciepłą mieszankę razem z zalewą umieszczaj w umytych i wyparzonych słoikach. Wszystkie naczynia porządnie zakręć i pasteryzuj przez pół godziny. Po tym czasie przetwory ostudź.



Czytaj też: Dodaj do surówki z marchewki zamiast jabłka. Bije na głowę inne połączenia

Podziel się: