REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSzybki sernik na zimno. Minimum roboty, a efekt jak z najlepszej cukierni

Szybki sernik na zimno. Minimum roboty, a efekt jak z najlepszej cukierni

sernik na zimno
fot. screen Youtube / Kuchnia Pyszności

Gdy żar leje się z nieba, częściej sięgamy po coś, co nas orzeźwi. Zwykle decydujemy się na lody. Sernik na zimno to także doskonały pomysł na deser w upalny dzień. Słynny specjał bez pieczenia możesz przyrządzić z ulubionymi owocami. Udaje się za każdym razem, wywołuje zachwyty i osładza letnie popołudnia. Tego lata musisz przygotować ten rarytas.

REKLAMA

Ciasto na bazie twarogu to najlepszy deser na upały. Ma lekko waniliowy aromat, jest delikatny i kremowy. Zaraz po przygotowaniu sernik musisz włożyć do lodówki. Odpalanie piekarnika wcale nie jest konieczne, co w gorące dni jest dużą zaletą. Efekt końcowy zaskoczy każdego fana słodyczy. Oto lista niezbędnych składników.

Sernik na zimno z owocami – przepis na letni deser

Składniki:
1 kg twarogu na sernik
130-150 g herbatników
200 ml słodzonego mleka skondensowanego
około 500 g letnich owoców np. malin
400 ml śmietany 30%
2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
2 opakowania galaretki cytrynowej
2 opakowania galaretki truskawkowej
mleko do zanurzenia ciasteczek

Sposób wykonania:
Obie galaretki cytrynowe rozpuść w 500 ml wrzątku, a potem odstaw do wystygnięcia, letnią wstaw do chłodziarki. Galaretki truskawkowe rozpuść w 950 ml gorącej wody i również umieść w lodówce.

REKLAMA

Śmietankę ubij, a pod koniec dodaj do niej cukier wanilinowy. Gdy uzyskasz sztywną masę, dodaj do niej mleko skondensowane i mieszaj dalej. Potem dorzuć biały ser i kontynuuj miksowanie.

Na końcu partiami dodawaj niemal już zastygniętą, wyjętą z chłodziarki galaretkę cytrynową. Blachę wyłóż pergaminem, na spodzie rozmieść herbatniki. Rozsmaruj na nich niewielką ilość mleka skondensowanego, a potem przykryj całość masą serową.

Na wierzchu deseru równo umieść czyste owoce. Po chwili wylej na nie zastygającą galaretkę truskawkową. Sernik wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

REKLAMA

Jak serwować ciasto na zimno?

Specjał możesz podawać bez dodatków, ale wybornie będzie wyglądał z dodatkiem bitej śmietany oraz sezonowych owoców. Możesz też posypać sernik startą gorzką czekoladą.



Czytaj też: Ciasto z bananami to raj dla podniebienia. Nie musisz go piec

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA