Poczęstowałam teściową tym ciastem. Jest tak pyszne, że dosłownie oszalała na jego punkcie. Sekret tego smaku tkwi w jego prostocie. Sprawdź przepis.
To ciasto pulchne jest jak chmurka, a jego smak i aromat urozmaicają rodzynki moczone wcześniej w wodzie. Kiedy poczęstowałam nim moją teściową, była tak zachwycona, że od razu wzięła ode mnie ten przepis. Ty też musisz go wypróbować, bo jest niesamowite.
Poczęstowałam teściową tym ciastem. Jest przepyszne, poznaj przepis
Składniki:
(blacha 22cm)
» 4 łyżki rodzynek namoczonych we wrzącej wodzie
» 3 jajka
» 70 g cukru
» 120 g roztopionego masła
» 200 g jogurtu naturalnego
» 270 g mąki
» 8 g proszku do pieczenia
» sok i skórka z połowy cytryny
Przygotowanie:
Rodzynki namocz we wrzątku. Jajka wbij do miski i dodaj cukier, a następnie zmiksuj na bardzo puszystą, jasną masę. Dodaj skórkę z cytryny i sok, a następnie jogurt naturalny. Wymieszaj i wlej roztopione masło, a potem wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj tylko do połączenia składników. Na koniec dodaj rodzynki.
Piecz w 180 stopniach przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Smacznego!