Z tego przepisu na szybki obiad powinien skorzystać każdy, kto zazwyczaj żyje w ciągłym biegu i nie ma czasu na gotowanie. Prosta potrawa na bazie makaronu i jajek zrobi na tobie ogromne wrażenie i będziesz chciał jeść ją codziennie. Składa się z zaledwie kilku produktów, które z dużym prawdopodobieństwem masz już w swojej lodówce. Nie tylko ty pokochasz to danie, ale także wszyscy twoi domownicy.
Potrawa z makaronem to idealna propozycja na szybki obiad dla każdego
Przygotowanie sycącego posiłku zajmuje czasami nawet 2-3 godziny. Mamy na myśli np. rosół czy pełnoporcjowy obiad złożony z kotleta, ziemniaków i surówki. Nawet jeśli lubisz pichcić w kuchni, a wciąż brakuje ci czasu, powinieneś korzystać z szybkich receptur. Jedną z nich prezentujemy dzisiaj. Potrawa z makaronu i jajek to najlepszy pomysł na błyskawiczny, sycący i pyszny posiłek. Wystarczy ugotować kluski, a potem dodać do nich kilka innych produktów i całość podsmażyć na patelni. Rodzina zje z apetytem.
Przepis na szybkie i smaczne danie z makaronem i jajkami
Składniki:
6 dużych jajek
200 g makaronu spaghetti
4 plastry surowego boczku
25 g masła lub margaryny
pieprz i sól w ilości do smaku
świeże zioła wg uznania
70 g tartego sera żółtego + do posypania
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron al dente, boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż puści trochę tłuszczu. Jajka wbij do naczynia, dopraw pieprzem, solą i rozbełtaj przy użyciu widelca.
Ugotowane kluski odcedź, dodaj do nich masło/margarynę, a także roztrzepane jajka, starannie mieszaj, a potem wrzuć żółty ser i złocisty boczek. Wszystko wymieszaj i przełóż na patelnię. Przykryj i smaż przez 10 minut. Smacznego.
Rada: zamiast boczku możesz użyć tofu lub pieczonej cieciorki z dodatkiem ostrej i słodkiej papryki. Danie będzie równie pyszne i dodatkowo wegetariańskie. Do smażenia przyda się jednak olej.
Jak serwować szybką potrawę z makaronem?
Po usmażeniu wyłóż porcję potrawy na talerz. Możesz oprószyć ją świeżą natką pietruszki lub żółtym serem albo podać w towarzystwie gęstego jogurtu naturalnego, lub domowego sosu czosnkowego.
Czytaj też: Mistrzowski sposób na rybę. W cieście naleśnikowym smakuje wybornie