Sekret puszystego sernika mojej cioci. Zawsze wychodzi idealny pod każdym względem. Nie opada, jest aksamitny i lekki. Wszystko to dzięki jednemu składnikowi. Przepis.
Sernik to ciasto uwielbiany deser, często podawany w restauracjach, ale także w domach. Jego przygotowanie jest proste, jednak bardzo czasochłonne. Pieczenie zazwyczaj jest długie, ponieważ wymaga odpowiedniej temperatury. Nie każdemu wychodzi tak, jak tego oczekuje – opada natychmiast, jest zbity, a czasem w blaszce jest nawet oddzielona serwatka. Poznaj sekret mojej cioci, dzięki któremu sernik zawsze wyjdzie idealny.
Sekret puszystego sernika mojej cioci. Zamienia 1 składnik
Sekretnym zamiennikiem jest ser typu włoskiego Capreggio. Jest najlepszy do sernika, a mało kto o tym wie. Sernik zawsze wychodzi pulchny, wilgotny i aksamitny. Chcesz przepis? Znajdziesz go poniżej.
Sernik z Capreggio – przepis
Składniki:
4 opakowania serka Capreggio (każde op. 250 g)
6 jajek (3 całe i 3 żółtka)
1 i 1/3 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 opakowania śmietany 36% (Piątnica op. 200 g)
Przygotowanie:
Ser przełóż do miski, a potem miksuj na wolnych obrotach. Dodawaj po jednym jajku, następnie po żółtku. Cały czas mieszaj na wolnych obrotach. Śmietanę 36% ubij w oddzielnej misce – nie może być całkowicie sztywna, by nie napowietrzyć śmietany tak samo jak masy serowej.
Dodaj do masy serowej wsyp budyń, mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszaj, następnie dodawaj śmietanę do masy serowej i delikatnie mieszaj łyżką. Wlej masę do tortownicy 24 cm, a potem piecz w 160 st. C przez 1,5 h. Na samym dole piekarnika umieść blaszkę z wodą. Sernik zostaw do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Smacznego!