REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSzybka zapiekanka makaronowa - prosty przepis

Szybka zapiekanka makaronowa – prosty przepis

zapiekanka makaronowa
fot. screen Youtube / Smaczny.tv

Idealna receptura na szybki i pyszny obiad? Mamy dla ciebie coś w sam raz. Zapiekanka makaronowa udaje się za każdym razem i jest wyśmienita. Powstaje w zaledwie kilka chwil, więc obiad masz niemal na zawołanie i w dodatku taka porcja starczy ci na dwa dni. Dziś zajmiemy się wyjątkowym przepisem na błyskawiczną zapiekankę, której podstawą jest makaron i warzywa.

REKLAMA

Smaczne i wartościowe danie w mgnieniu oka

Nie zawsze mamy czas i ochotę na gotowanie. Kiedy wracamy z pracy do domu zmęczeni, to ratuje nas posiłek na szybko. Jeśli taka sytuacja zdarza ci się dość często, to tym bardziej powinieneś zacząć kolekcjonować przepisy na szybkie potrawy, najlepiej takie, które można przechować w lodówce i odgrzać następnego dnia. Pomysłowa zapiekanka makaronowa uratuje cię w każdej kryzysowej sytuacji. Minimum pracy, a efekt powala na łopatki.

Tę sycącą i przepyszną zapiekankę zrobisz z prędkością światła. Produkty, które będą ci potrzebne, to makaron, pomidory, papryka, wędlina, nabiał i kilka innych dodatków. Całość zalej sosem i wstaw do piekarnika. Po upieczeniu możesz już pałaszować swoją potrawę.

Szybka zapiekanka makaronowa – prosty przepis

Składniki:
500 g makaronu penne
2 jajka
100 g ulubionej kiełbasy
100 g szynki
2 pomidory
zielona papryka
200 ml mleka
200 ml wody
pieprz i sól
cebula
200 g sera żółtego
natka pietruszki
5 łyżek kwaśnej śmietany
3 łyżki serka śmietankowego

REKLAMA

Wykonanie:
Makaron rozsyp na dnie formy żaroodpornej. Kiełbasę, szynkę, pomidory pokrój w kostkę. Cebulę również pokrój i podobnie zrób z papryką, ale wcześniej pozbaw ją gniazd nasiennych. Wszystkie rozdrobnione produkty przełóż do formy i wymieszaj.

Przygotuj sos. W naczyniu umieść mleko, wodę i serek śmietankowy. Dodaj też kwaśną śmietanę. Do osobnego pojemnika wbij jaja i przelej je do mieszanki z nabiałem, wymieszaj. Dopraw sos pieprzem i solą. Dorzuć także pietruszkę i uzyskaną kompozycją zalej produkty w naczyniu żaroodpornym. Całość przykryj folią aluminiową i piecz w 180°C przez 40 minut. Formę wyciągnij z piekarnika i oprósz zapiekankę startym żółtym serem, ponownie zapiekaj przez 5 minut. Potrawę możesz już podawać. Smacznego.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA