Pierogi to nasza narodowa duma. Płeć, wiek czy status społeczny na ma znaczenia, bo wszyscy kochamy je jednakowo. Sławny kucharz ze Śląska udowodnił, że potrawę tę można odczarować w banalny sposób. Wystarczy nafaszerować ciasto pierogowe niesamowitą kompozycją składników i smaków. Bogaty farsz zjedna sobie wielu fanów, a pierogi będą pojawiać się na polskich stołach dużo częściej. Przepis Remigiusza Rączki na pyszne pierogi zaskoczy nie jednego entuzjastę jedzenia. Sprawcą całego „zamieszania” jest popisowy farsz jajeczny.
Receptura Rączki na wyjątkowe pierogi warto wypróbować choćby i jutro. Pracy nad ciastem pierogowym i farszem nie jest wcale dużo. Po nastawieniu jajek możesz zabrać się za rozdrabnianie reszty składników. Do mieszanki trafi także wędlina, co dla niektórych osób może okazać się sporym zaskoczeniem. Aczkolwiek szynka w nadzieniu to strzał w dziesiątkę. Wypróbuj przepis na doskonałe pierogi.
Przepis Remigiusza Rączki na pierogi z nadzieniem jajecznym
Składniki:
Na ciasto:
300 g mąki pszennej
szczypta soli
1 szklanka ciepłej wody
Na farsz:
100 g sera z zieloną pleśnią
1 cebula
50 g masła
6 jajek na twardo
100 g szynki
½ szklanki mleka
½ szklanki bułki tartej
Przygotowanie:
Krok 1
Zalewamy bułkę tartą mlekiem. W osobnym naczyniu umieszczamy mąkę i sól, wlewamy ciepłą wodę. Wszystko mieszamy i zaczynamy zagniatać elastyczne ciasto. Kładziemy je na stolnicy i wyrabiamy.
Krok 2
Nadzienie robimy z jajek ugotowanych na twardo. Drobno pokrojoną cebulę lekko podsmażamy, a jajka trzemy na tarce. Dodajemy do nich rozkruszony ser, bułkę tartą nasączoną w mleku, posiekany szczypiorek wraz z szynką. Nie zapominamy o cebuli z patelni. Farsz mieszamy i lepimy z niego nieduże kulki.
Krok 3
Z rozwałkowanego na stolnicy ciasta wycinamy krążki i na każdym umieszczamy nadzienie w postaci kulki. Krawędzie sklejamy i pierogi wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę. Później wykładamy je na talerz i polewamy okrasą z masła i cebulki. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i podajemy, smacznego.