Dodaj ocet do gorącego mleka, a efekt zrobi na tobie wrażenie. Bardzo prawdopodobne, że ten przepis zapadnie ci mocno w pamięci i będziesz do niego wracać przy każdej okazji. Zyskasz wartościowy i pyszny dodatek do pieczywa, a ucieszą się z niego także twoi domownicy, którzy z pewnością skosztują go na śniadanie czy kolację. Za swojski twarożek można dać się pokroić. Aż trudno uwierzyć, że robi się go w tak prosty sposób.
Najczęściej gotujesz mleko, bo marzy ci się kakao lub budyń na słodko? Od dziś zaczniesz przyrządzać je inaczej. Dodaj do gorącego nabiału ocet i sól, a efekt będzie jeszcze smaczniejszy. Poprzez dodanie kwasu z mleka oddzieli się serwatka, a wtedy białą cześć odciskasz i chłodzisz w lodówce. Tym sposobem powstanie najlepszy ser do kanapek. Kremowy, gładki i pyszny – w sklepie takiego nie znajdziesz. Jeśli chcesz, to możesz dodać do niego swoje ulubione dodatki np. przyprawy, posiekany szczypiorek. Poznaj dokładny przepis na twaróg i zrób go dla swoich bliskich. Na śniadanie będzie jak znalazł.
Przepis na domowy biały ser
Składniki:
4 łyżeczki octu jabłkowego
1,5 l mleka
1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
W garnku zagotowujemy litr mleka. Dodajemy do niego ocet i sól, mieszamy. Jak tylko nabiał zacznie się ścinać i wtrąci się serwatka, bierzemy łyżkę cedzakową i durszlak wyścielony gazą. Nabieramy do niego ser, lekko ubijamy, a potem owijamy gazą i odciskamy z nadmiaru płynu. Masę twarogową (nierozwiniętą) wkładamy do chłodziarki, aby stała się twardsza. Później wyjmujemy ją z urządzenia, rozpakowujemy i dzielimy na kawałki. Podajemy np. z kromką chleba. Smacznego.