Ciasto sernikowe z brzoskwiniami to przepyszna kompozycja na weekend. Smakuje obłędnie z dodatkiem lekko kwaśnych owoców, takich jak np. porzeczki. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj ciasto z tej receptury.
Poznaj przepis na ciasto serowe z brzoskwiniami. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i wstawić do piekarnika. Zapach podczas pieczenia jest niesamowity, a smak przepyszny. Idealne na imprezę albo leniwy weekend w domu przy dobrym serialu.
Ciasto sernikowe z brzoskwiniami – przepis
Składniki:
Ciasto kruche:
200 g miękkiego masła
100 g cukru
2 jajka
380 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
10 g proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego z wiaderka
200 g cukru
4 jajka
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
Do miski wrzuć masło, następnie dodaj cukier i ubij mikserem na puszystą masę. Wbij jajka i miksuj, a potem odstaw. Do drugiej miski wrzuć mąkę, szczyptę soli, kakao i proszek do pieczenia, a potem wymieszaj. Dodaj do masy maślanej i zagnieć dobrze ciasto. Podziel ciasto na dwie części – jedna musi być trochę większa. Wyłóż większą część ciasta na blaszce z papierem do pieczenia, a potem dobrze rozprowadź. Podpiecz w 180 stopniach z termoobiegiem przez 15 minut.
Do miski wrzuć ser twarogowy, cukier, jajka i zmiksuj na gładką masę, a na koniec wsyp skrobię i delikatnie wymieszaj, a jeśli pozostaną grudki, zmiksuj chwilę mikserem. Dodaj do masy pokrojone brzoskwinie, a następnie wymieszaj. Wylej wszystko na podpieczony spód, a potem posyp pozostałym ciastem. Piecz w 180 stopniach przez godzinę na niskim poziomie piekarnika. I gotowe, smacznego!