ShareInfo.plKulinariaBiszkopt majorkański. Nikt nie potrafi się mu oprzeć, a wszystko przez zamianę...

Biszkopt majorkański. Nikt nie potrafi się mu oprzeć, a wszystko przez zamianę mąki

biszkopt
fot. screen Youtube / Alina FooDee

Wysoki jak góra, puszysty jak chmura. Delikatny i sprężysty. Taki właśnie jest biszkopt majorkański. Łatwo się go robi i sam w sobie nie jest skomplikowany. W swojej najprostszej wersji zachwyci każdego. Sprawdź znakomity przepis na popularny w Hiszpanii biszkopt majorkański.

REKLAMA

Biszkopt majorkański tym się różni od klasycznego, że do jego przyrządzenia potrzeba mąki migdałowej, skrobi i ekstraktu waniliowego.

Dzięki dwóm pierwszym składnikom ciasto ma wilgotną i sprężystą strukturę, a także przyjemny orzechowy posmak. Wanilia podkręca te nuty. Biszkopt jest tak smaczny, że można jeść go samodzielnie, bez żadnych słodkich kremów. Aczkolwiek przełożenie go śmietankową, cytrynową czy inną masą, to bardzo dobry pomysł. Polecamy przepis na nieziemsko smaczny krem czekoladowy.

Przepis na biszkopt majorkański

Składniki:
□ 100 g drobnego cukru
□ 4 duże jaja (osobno żółtka i białka)
□ 40 g mąki migdałowej
□ 60 g skrobi ziemniaczanej
□ odrobina soli
□ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób wykonania:
Etap 1. W misce ubić białka z solą na sztywno, potem partiami wsypywać cukier i miksować na szklistą i gęstą masę.

REKLAMA

Etap 2. Do żółtek dodać ekstrakt waniliowy i ubijać na jasny krem.

Etap 3. Żółtka dodać do ubitych białek, wsypać przesianą mąkę migdałową oraz skrobię, łączyć szpatułką.

Etap 4. Ciasto przełożyć do tortownicy (20 cm) wyłożonej pergaminem, z wysmarowanymi masłem brzegami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni (bez termoobiegu) i piec przez pół godziny. Nie uchylać pieca przez pierwsze 20 minut pieczenia.

Etap 5. Gotowy wypiek w blaszce upuścić na blat z wysokości ok. 30 cm, potem studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wykonać test patyczka, wbijając go w ciasto – suchy to gwarancja, że jest już jadalne.

REKLAMA

Polecamy: Dżem jabłkowy z 1 ekstra dodatkiem. Przepis Kuronia zasługuje na medal

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA