Nie raz pewnie zdarzyło Ci się, że naczynia po skończeniu programu zmywania, nadal nie są umyte. Musisz jeszcze raz uruchamiać zmywarkę. Co jest tego powodem? Może źle wkładasz naczynia?
Zmywarka do naczyń, czasem nie domywa resztek jedzenia z talerzy czy sztućców, na naczyniach pojawiają się plamki. Dlatego ważny jest sposób, w jaki układasz naczynia. Zanim jednak je włożysz, musisz je odpowiednio przygotować… Trzeba z nich usunąć resztki jedzenia, które nie są do niej przyklejone, np. pozostałości ciasta czy mięsa, bo później zalęgną się one w maszynie.
Od czego rozpocząć wkładanie naczyń do zmywarki? Zmywarkę ładujemy od tyłu do przodu. Taka kolejność pozwoli zachować porządek w zmywarce i dokładniej oczyścić naczynia. Talerze i miski należy układać na niższej półce w zmywarce tak, by były skierowane wnętrzem do wnętrza zmywarki. W standardowych zmywarkach dysze spryskujące, wyrzucające wodę są umieszczone pośrodku urządzenia, a ich zasięg zatrzymuje się tuż przy ściankach zmywarki. To oznacza, że odwrócony tyłem do źródła wody talerz nie ma szans na wymycie.
Delikatniejsze i lżejsze naczynia, np. szklanki, kieliszki, plastikowe pojemniki do przechowywania żywności. Później delikatnie potrząśnij górnym koszem, by sprawdzić, czy wszystkie kieliszki, szklanki itp. stoją stabilnie i nie uderzają o siebie. Koszyczki na sztućce też można umieścić na górnym poziomie, ponieważ są lekkie, a temperatura wody i jej ciśnienie dostępne na wyższych półkach są wystarczające do ich umycia. Duże łyżki, chochle, umieścić na kratkach znajdujących się na górnym poziomie zmywarki. Na dole układamy naczynia żaroodporne, duże garnki i miski.
Nie wolno przeładować zmywarki, chodzi o to aby zachować odstępny, aby woda mogła swobodnie pomiędzy naczyniami przepływać.