Murzynek to ciasto czekoladowe, które charakteryzuje się tym, że jest niesamowicie puszyste, lekkie i bardzo wilgotne. Często wychodzi nam po prostu zbyt suchy, przypominając bardziej babkę czekoladową. Co zrobić, żeby murzynek był wilgotny? Wystarczy, że dodasz jeden składnik.
Kiedyś ciasto Murzynek najczęściej robiły nasze babcie, to one znały najlepsze receptury. Mimo tego, że jest to wypiek banalny w wykonaniu, to bardzo często wychodzi zbyt suchy. Aby po upieczeniu smakował rewelacyjnie, był wilgotny i mocno czekoladowy, wystarczy dodać jeden składnik. Mało kto zna ten sposób!
Murzynek – co zrobić, żeby był wilgotny?
Dodaj do masy czekoladowej powidła śliwkowe! To właśnie one powodują, że po upieczeniu ciasto jest bardzo wilgotne, a w dodatku przepyszne, bo powidła w połączeniu z czekoladą to idealna kombinacja smaków. Nie bój się, nie wpłynie to mocno na smak czekolady, a wręcz przeciwnie – jeszcze bardziej podkreśla jej smak.
Nie masz pod ręką powideł śliwkowych? Możesz dodać do masy starte jabłko lub ewentualnie kilka wiśni ze słoika, wydrylowanych – dzięki temu ciasto również będzie mokre i puszyste.
Najlepszy przepis na murzynka
Składniki:
» 250 g masła
» 1,5 szklanki mąki
» 3 łyżki kakao
» 2 łyżki nutelli
» 2 łyżki powideł śliwkowych
» 7 łyżek wody
» 1,5 szklanki cukru
» 3 jajka
» 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do garnka włóż masło, wlej cukier, wodę, wsyp kakao i dodaj nutellę. Na niewielkim ogniu wszystko rozpuść. Zagotuj i odlej 3/4 szklanki na polewę, a resztę masy odstaw do przestudzenia.
Żółtka oddziel od białek, a następnie dodaj do miski żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i przestudzoną masę czekoladową.
Do jednej miski wbij żółtka, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i przestudzoną masę kakaową, a potem dokładnie wymieszaj. Dodaj powidła śliwkowe i ponownie wymieszaj.
Do drugiej miski wlej białka, a potem ubij na sztywną pianę.
Dodaj pianę z białek do ciasta i mieszaj drewnianą łyżką, a następnie wlej ciasto na posmarowaną masłem i wysypaną mąką blaszkę.
Murzynka wstaw na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po upieczeniu polej polewą czekoladową i posyp np. płatkami migdałów.
Zobacz także, co zrobić, aby ciasto nie opadło!