REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCo zrobić żeby murzynek był wilgotny? Wystarczy dodać ten składnik!

Co zrobić żeby murzynek był wilgotny? Wystarczy dodać ten składnik!

murzynek

REKLAMA

Murzynek to ciasto czekoladowe, które charakteryzuje się tym, że jest niesamowicie puszyste, lekkie i bardzo wilgotne. Często wychodzi nam po prostu zbyt suchy, przypominając bardziej babkę czekoladową. Co zrobić, żeby murzynek był wilgotny? Wystarczy, że dodasz jeden składnik.

Kiedyś ciasto Murzynek najczęściej robiły nasze babcie, to one znały najlepsze receptury. Mimo tego, że jest to wypiek banalny w wykonaniu, to bardzo często wychodzi zbyt suchy. Aby po upieczeniu smakował rewelacyjnie, był wilgotny  i mocno czekoladowy, wystarczy dodać jeden składnik. Mało kto zna ten sposób!

Murzynek – co zrobić, żeby był wilgotny?

Dodaj do masy czekoladowej powidła śliwkowe! To właśnie one powodują, że po upieczeniu ciasto jest bardzo wilgotne, a w dodatku przepyszne, bo powidła w połączeniu z czekoladą to idealna kombinacja smaków. Nie bój się, nie wpłynie to mocno na smak czekolady, a wręcz przeciwnie – jeszcze bardziej podkreśla jej smak.

REKLAMA

Nie masz pod ręką powideł śliwkowych? Możesz dodać do masy starte jabłko lub ewentualnie kilka wiśni ze słoika, wydrylowanych – dzięki temu ciasto również będzie mokre i puszyste.

Najlepszy przepis na murzynka

murzynek

Składniki:

REKLAMA

» 250 g masła

» 1,5 szklanki mąki

» 3 łyżki kakao

REKLAMA

» 2 łyżki nutelli

» 2 łyżki powideł śliwkowych

» 7 łyżek wody

» 1,5 szklanki cukru

» 3 jajka

» 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Do garnka włóż masło, wlej cukier, wodę, wsyp kakao i dodaj nutellę. Na niewielkim ogniu wszystko rozpuść. Zagotuj i odlej 3/4 szklanki na polewę, a resztę masy odstaw do przestudzenia.

Żółtka oddziel od białek, a następnie dodaj do miski żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i przestudzoną masę czekoladową.

Do jednej miski wbij żółtka, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i przestudzoną masę kakaową, a potem dokładnie wymieszaj. Dodaj powidła śliwkowe i ponownie wymieszaj.

REKLAMA

Do drugiej miski wlej białka, a potem ubij na sztywną pianę.

Dodaj pianę z białek do ciasta i mieszaj drewnianą łyżką, a następnie wlej ciasto na posmarowaną masłem i wysypaną mąką blaszkę.

Murzynka wstaw na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po upieczeniu polej polewą czekoladową i posyp np. płatkami migdałów.


Zobacz także, co zrobić, aby ciasto nie opadło!


REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA