REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaEkspresowy sposób na pyszne schabowe. Nie trzeba ich moczyć całą noc

Ekspresowy sposób na pyszne schabowe. Nie trzeba ich moczyć całą noc

schabowe

REKLAMA

Schabowe to klasyk w polskiej kuchni, są przepyszne i bardzo proste w wykonaniu. Większość osób wie, że finalny smak kotleta zależy od wcześniejszej marynaty. Jednak mało kto zna sposób na przygotowanie soczystego i kruchego kotleta zaledwie w kilka minut. Poznaj ekspresowy trik na pyszne i chrupiące kotlety schabowe.

Te klasyczne danie serwowane jest praktycznie raz w tygodniu, a to dlatego, że jest pozornie proste w przygotowaniu. Schabowy z chrupiącą panierką cieszy się ciągle ogromną popularnością.

Czasem bywa tak, że sam kotlet po usmażeniu jest suchy i łykowaty, to zdecydowanie psuje jakość i smak. Błąd, który popełnia większość osób to brak odpowiedniej marynaty, wtedy mięso nie jest soczyste, nie ma smaku, a o aromacie można zapomnieć.

REKLAMA

Błyskawiczny sposób na kotlety schabowe – soczyste i chrupiące

schabowe

Najbardziej znana marynata do schabu to mleko i cebula. Po moczeniu mięsa przez całą noc kotlety będą rewelacyjne. Ale co, jeśli nie mamy czasu, nie zaplanowaliśmy albo zapomnieliśmy wcześniej zamarynować mięso? Wtedy na pomoc przybywa wyśmienity sposób na schabowe.

Tym sposobem jest marynata jajeczna, która wymaga jedynie pół godziny by zamarynować schab. Możesz dodać do niej przyprawy, aby smak był bardziej wyrazisty. W tym czasie, kiedy mięso będzie w jajku, to możesz przygotować surówkę oraz ziemniaki.

REKLAMA

Ekspresowy przepis na chrupiące kotlety ze schabu

Składniki:

– 5 plastrów schabu

– 3 jajka

REKLAMA

– sól

– pieprz

– bułka tarta

– olej bądź smalec do smażenia

Opcjonalnie: pół łyżeczki słodkiej papryki, odrobina oregano i przyprawy maggi

REKLAMA

Przygotowanie:

Do miski wbij jajka, a następnie roztrzep 3 jajka, dodaj sól i pieprz. Możesz dodatkowo dodać przyprawy i ponownie roztrzepać jajka. Dzięki tym przyprawom kotlety będą bardziej aromatyczne.

Schab rozbij tłuczkiem bardzo cienko, a potem włóż do miski z jajkami, taki by masa przykrywała je w całości. Wstaw do lodówki na 30 minut, a następnie przygotuj ziemniaki i surówkę.

Potem wyciągnij kotlety z marynaty, a następnie obtaczaj je dokładnie kilka razy w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, a potem smaż kotlety kilka minut z każdej strony, do momentu, aż będą złociste i chrupiące.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA