Surówka z jabłka i marchewki bardzo często pojawia się na obiadowym talerzu. Jednak mało kto wie, że można sprawić, aby była jeszcze bardziej smaczna i zdrowsza. Wystarczy dodać do niej jeden składnik, który znacznie wzmocni smak surówki, a w dodatku sprawi, że będzie zawierać więcej korzystnych dla nas wartości odżywczych. Poznajcie przepis na znaną surówkę w niecodziennej wersji.
Surówka to idealne dopełnienie dania obiadowego, dostarcza nam cenne wartości odżywcze i dodaje energii. Najbardziej popularną i prostą w wykonaniu surówką jest ta, przygotowana z marchewki i jabłka. Okazuje się, że możemy wzbogacić jej smak o…imbir! Oto przepis na pyszną, prostą surówkę w nieco innej wersji.
Surówka z jabłka i marchewki w nowej wersji – przepis
Składniki:
» 2 marchewki
» 1 jabłko
» 2 łyżki soku z cytryny
» 2 cm korzenia imbiru
» 1/2 łyżeczki miodu
» sól do smaku
Przygotowanie:
Obierz marchew i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko dokładnie umyj, a następnie zetrzyj na tarce o średnich oczkach, razem ze skórką. Skrop całość sokiem z cytryny, wtedy jabłko nie będzie ciemniało.
Obierz imbir i zetrzyj go, ale na najdrobniejszych oczkach, a następnie dodaj do marchewki i jabłka. Dodaj miód, posól do smaku, a potem wszystko wymieszaj. Możesz doprawić solą do smaku i gotowe!
A jeśli nie masz pomysłu na kolejną surówkę, to koniecznie zobacz 5 przepisów na najlepsze surówki do obiadu!