Niezbędnym elementem każdego wielkanocnego śniadania niewątpliwie jest żurek z białą kiełbasą. W każdym domu zupa ta nieco różni się smakiem, jednak poniższa wersja sprawi, że każdy będzie się zachwycał nią tak samo.
Tradycyjny żurek z białą kiełbasą przygotowujemy na zakwasie. Samo przygotowanie tej potrawy jest czasochłonne. Przedstawiony poniżej przepis udowadnia, że warto się poświęcić i przygotować pyszny żurek.
Składniki:
żurek z torebki
biała kiełbasa
marchewka
pietruszka
cebula
czosnek
ugotowane i obrane jajka
przyprawy: ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz wg uznania
Sposób przygotowania:
Warzywa i kiełbasę zalewamy 1,5 litra wody. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, po czym gotujemy przez 20 minut. Po upływie tego czasu dodajemy rozrobiony w niewielkiej ilości wody żurek z torebki. Wszystko razem gotujemy.
Następnie wyjmujemy z garnka kiełbasę i kroimy ją w plastry. Gotową zupę podajemy właśnie z kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Jeśli chcemy uzyskać bardziej wyrazisty smak, możemy najpierw przesmażyć mięso.