Przepis na pyszny żurek z białą kiełbasą. Obowiązkowy gość świątecznego stołu!

żurek
fot. Youtube / Akademia Smaku, Tomasz Lach Bosch Home Polska

Niezbędnym elementem każdego wielkanocnego śniadania niewątpliwie jest żurek z białą kiełbasą. W każdym domu zupa ta nieco różni się smakiem, jednak poniższa wersja sprawi, że każdy będzie się zachwycał nią tak samo.

Tradycyjny żurek z białą kiełbasą przygotowujemy na zakwasie. Samo przygotowanie tej potrawy jest czasochłonne. Przedstawiony poniżej przepis udowadnia, że warto się poświęcić i przygotować pyszny żurek.

   

Składniki:

żurek z torebki
biała kiełbasa
marchewka
pietruszka
cebula
czosnek
ugotowane i obrane jajka
przyprawy: ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz wg uznania

   

Sposób przygotowania:

Warzywa i kiełbasę zalewamy 1,5 litra wody. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, po czym gotujemy przez 20 minut. Po upływie tego czasu dodajemy rozrobiony w niewielkiej ilości wody żurek z torebki. Wszystko razem gotujemy.

   

Następnie wyjmujemy z garnka kiełbasę i kroimy ją w plastry. Gotową zupę podajemy właśnie z kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Jeśli chcemy uzyskać bardziej wyrazisty smak, możemy najpierw przesmażyć mięso.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News