Już niedługo święta wielkanocne, więc pora pomyśleć o wyjątkowym menu. Oczywiście nie można w nim pominąć pysznych ciast, w tym mazurka. Prezentujemy nieskomplikowany przepis na cudowne i przykuwające wzrok ciasto.
Mazurek jest jednym z najbardziej szlagierowych i najsmaczniejszych ciast, które wiążą się ze Świętami Zmartwychwstania Pańskiego. Fantastyczny smak, ciasto zawdzięcza głównie masie krówkowej, ale odrobina konfitury także robi swoje. Dzięki tym składnikom ułożonym na kruchym spodzie mazurek smakuje zjawiskowo i błyskawicznie znika z talerzy.
Warto zainteresować się tą recepturą i przygotować apetycznego mazurka kajmakowego. Podajemy szybki przepis.
Składniki:
Ciasto:
1 jajko (klasa M)
300 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
150 g masła
oraz:
1 puszka masy kajmakowej
ok. 180 g kwaśnej konfitury (np. z płatków róży, śliwkowej lub porzeczkowej)
Przygotowanie:
Na początku zagnieć ciasto z mąki, cukru pudru, jajka oraz masła. Możesz to zrobić za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na godzinę. Następnie schłodzoną masę rozwałkuj (np. na papierze do pieczenia) na dość duży placek. Przytnij je tak, aby otrzymać prostokąt, następnie przenieś ciasto do blaszki. Z odkrojonych części stwórz małe wałki i zrób brzeg. Do mazurka użyj kwaśnej w smaku konfitury. Nie powinno być w niej żadnych pestek, jeśli takie są, to przetrzyj ją przez sitko i rozsmaruj na cieście.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 25 minut. Do miseczki przelej masę kajmakową – powinna być lekko gęsta i gładka. Umieść ją na ostudzonym mazurku, równomiernie rozsmaruj na całej jego powierzchni. Ciasto udekoruj według uznania. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie płatków migdałowych, wiórków kokosowych, kolorowego lukru, czekolady gorzkiej, a także orzechów i suszonych owoców (np. moreli).