Sernik niewątpliwie należy do najpopularniejszych ciast, jakie możemy znaleźć na polskich stołach. Dla niektórych problemem jest uzyskanie najlepszej konsystencji. Poniższy przepis pozbawia tego problemu.
Spośród wszystkich rodzajów ciast, sernik zdecydowanie należy do najpyszniejszych. Kremowa konsystencja i wybitny smak zachwyca wszystkich. Poniższy przepis pozwoli nam na wypiek, w którym nie dojdzie do opadnięcia ciasta.
Składniki:
1 kg tłustego twarogu
10 jajek
125 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki budyniu śmietankowego, mąki ziemniaczanej lub kaszy manny
łyżka cukru wanilinowego
rodzynki (według uznania)
kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
Twaróg odciskamy na sitku i mielimy, po czym odkładamy do osobnej miski. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli, a żółtka z cukrem pudrem, dodajemy masło i mieszamy, aż uzyskamy puch. Do masy dodajemy twaróg, cukier waniliowy, dwie łyżki budyniu i mąkę ziemniaczaną. Dodatkowo dodajemy rodzynki (według uznania) i ubite na sztywną pianę białka. Wszystko mieszamy.
Blachę smarujemy ciastem i cienko posypujemy bułką tartą. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Jeśli podczas pieczenia sernik zacznie się przypalać, przykrywamy go folią aluminiową. Po pieczeniu nie wyjmujemy go z piekarnika i czekamy aż wystygnie.