Chrupiące skrzydełka to idealny pomysł na obiad. Przygotowuje się je bardzo szybko i prosto, nie wymagają wielu przypraw, dlatego mają niezwykły smak. Po upieczeniu są obłędnie chrupiące, soczyste i mięciutkie w środku, dlatego musisz je wypróbować!
Nie masz pomysłu na szybki i pyszny obiad? Zrób chrupiące skrzydełka! Uwielbiają je praktycznie wszyscy – są proste i błyskawiczne w wykonaniu. Z tą recepturą poradzi sobie każdy. Aromatyczny zapach unoszący się w mieszkaniu podczas pieczenia sprawi, że nawet sąsiedzi oszaleją i zgłodnieją! Poznaj wyśmienity przepis na skrzydełka z kurczaka pieczone w piekarniku.
Chrupiące skrzydełka – soczyste i miękkie. Przepis
Składniki:
» 8 skrzydełek z kurczaka
» 4 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1 łyżeczka soli
» pół łyżeczki pieprzu
» łyżeczka czosnku granulowanego
» 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
» olej
Przygotowanie:
Skrzydełka umyj, osusz, a następnie podziel na dwie części. Do miski wsyp proszek do pieczenia, sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawę do kurczaka, a potem wsyp do tego skrzydełka z kurczaka. Dolej odrobinę oleju, a następnie całość wymieszaj. Odstaw skrzydełka na czas nagrzania piekarnika.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Skrzydełka ułóż na blaszce, a następnie włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 240 stopni i piecz przez kolejne 20 minut. Sprawdzaj w tym czasie, jak bardzo chrupiące są skrzydełka, aby ich nie przypalić, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej.
Skrzydełka podawaj z ziemniakami lub ryżem i surówką z pora lub marchewki i jabłka. Smacznego!