Surówka może być przygotowywana na różne sposoby i z dodatkiem wielu różnych produktów. Jednym z nich jest kapusta pekińska. Poniższy przepis pozwala przygotować ciekawą propozycję posiłku.
Surówka jest często wybieranym dodatkiem do obiadów, ale także jako oddzielny posiłek. Przygotowanie jej z kapusty pekińskiej daje niesłychane wrażenia smakowe dla całej rodziny.
Składniki:
kapusta pekińska
2 jabłka
2 marchewki
60 g jogurtu naturalnego
60 g majonezu
30 g posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny
ząbek czosnku
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę myjemy i suszymy, następnie wycinamy wierzchnie części, głąb i grube nasady liści. Całość drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Dalej obieramy marchewki i jabłka, z których wycinamy gniazda nasienne. Oba warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty.
Całość skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy natkę pietruszki i wyciśnięty czosnek. Dodajemy majonez i jogurt i mieszamy. Na koniec wystarczy doprawić surówkę.