Kotlety schabowe są jednym z częstszych pomysłów na obiad w polskiej kuchni. Ich tradycyjną wersję zna niemal każdy, jednak są sposoby na to, aby znacząco urozmaicić ten posiłek.
Pyszna panierka i soczyste mięso to dwa główne powody, dla których kotlety schabowe mają aż tylu miłośników. Poniższy przepis pozwala na przygotowanie ich w nieco inny niż dotychczas sposób.
Składniki:
500 g schabu
1 jajko
1 łyżka majonezu
1 łyżka koperku
1 łyżka i natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
bułka tarta
Sposób przygotowania:
Mięso czyścimy ze wszystkich błon, myjemy i dokładnie suszymy, po czym dzielimy je na cztery płaskie kawałki i rozbijamy przy użyciu tłuczka. Mięso wkładamy do woreczka strunowego, dodajemy majonez, jajko, koperek, pietruszkę i sok z cytryny. Całość doprawiamy pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki.
Dzień później rozgrzewamy olej na patelni, kotlety obtaczamy bułce tartej i smażymy przez kilka minut z obu stron. Należy uważać, aby ich nie przypalić – staną się gorzkie w smaku.