Aby sernik miał najlepszą konsystencję oraz wygląd warto wiedzieć, w jakiej temperaturze go piec. Pieczenie jest bez wątpienia jednym najważniejszych etapów w całym przepisie. Podpowiadamy, jak dobrać prawidłową temperaturę do najróżniejszych rodzajów serników.
W przeważającej części receptur sernik należy piec w temperaturze 150-180°C. Jeśli przeważa w nim masa i jest jej naprawdę całkiem dużo, wtedy deser wystarczy piec w temp. 150-160°C, ale dłużej. Z kolei ciasto z niewielką ilością masy serowej (np. z 2 cm spodem), powinno się grzać krócej, ale za to w wyższej temperaturze, jednak nieprzekraczającej 180°C).
Dobór temperatury oraz czasu pieczenia dla niektórych rodzajów serników
Sernik z galaretką
Ten rodzaj ciasta wymaga pieczenia tylko spodu, na którym będzie galaretka. Taki sernik pieczemy w 170°C przez 50 min. Kiedy sernik ostygnie (należy otworzyć drzwiczki piekarnika i poczekać, aż się wystudzi), dopiero go wyjmujemy i wylewamy galaretkę. Na końcu wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
Sernik z serków homogenizowanych
Pieczenie tego sernika składa się z dwóch etapów. Na początku pieczemy sam spód (temp. 180°C, 60 min), a potem umieszczamy masę z serków i pieczemy w 170°C, także przez 60 min.
Sernik z jogurtów naturalnych
Idealna temperatura i czas pieczenia dla tego rodzaju sernika wynosi 180°C, 1 godz.
Sernik pieczony na herbatnikach
Przygotowując ten rodzaj sernika na herbatnikach, umieszczamy masę, która potem będzie się piec. Optymalna temperatura pieczenia wynosi 180°C, a czas to 1 godzina.
Sernik pieczony w kąpieli wodnej
To typ ciasta, który należy piec w dużym pojemniku z wodą, temperatura i czas pieczenia wynosi ok. 160°C, 90 min.
Sernik czekoladowy
Optymalna temp. pieczenia wynosi 170-180°C. Należy go piec 60 minut. Jeśli deser ma być bardziej wilgotny, należy ustawić niższą temperaturę. Wysoka temperatura sprawi, że masa serowa wraz z czekoladą będzie bardziej skondensowana.
Sernik z mascarpone
Ciasto piecze się dość długo, bo aż 90 minut, ale w niskiej temperaturze (160°C).
Sernik z truskawkami
Istnieje wiele sposobów pieczenia tego rodzaju sernika, ale najpopularniejszym z nich jest pieczenie w temp. 180°C, ale tylko przez pierwsze 10 minut, a później przykręcenie temperatury do 110°C i pieczenie przez pół godziny.
Sernik pęka? Jest na to sposób
Jeżeli podczas pieczenia sernika, zauważysz na jego powierzchni rysy, wtedy nieznacznie zmniejsz temperaturę o 20°C. Nigdy w takim momencie nie otwieraj drzwiczek piekarnika, gdyż do wnętrza wkradnie się chłodne powietrze i sprawi, że deser opadnie.