Nie da się ukryć, że czekolada wiedzie prym wśród wszystkich deserów. Istnieje mnóstwo różnych pomysłów na słodycze, w których główną rolę gra właśnie ona. Nie sposób opisać, to jak cudownie smakuje i jedno jest pewne – jest pyszna w każdej postaci. Na dodatek poprawia samopoczucie dzięki obecności tryptofanu. Czekolada jest jedną ze zdrowszych słodkich przekąsek i zaspokaja apetyt na słodycze. Może być zamiennikiem klasycznego masła czy masła orzechowego.
Czekolada to świetne źródło substancji, takich jak: fenyloalanina, niacyna czy flawonoidy. Zawiera także żelazo i sporo magnezu. Wprawdzie najzdrowsza jest ta gorzka (im więcej ma kakao, tym lepiej), jednak w tej recepturze możesz użyć takiej czekolady, jakiej chcesz. Przygotowanie domowego masła nie zajmuje dłużej niż 5 minut!
Jak przyrządzić masło czekoladowe?
Masło czekoladowe doskonale sprawdzi się jako smarowidło do chleba, dodatek do rogalików, tostów, naleśników lub gofrów. Do zrobienia słodkiego deseru potrzebujesz
1 łyżki kakao
pół szklanki pokruszonej czekolady
pół szklanki masła w temperaturze pokojowej
szczypty soli
Przygotowanie:
Do rondelka stojącego na gazie wrzuć rozkruszoną czekoladę i poczekaj, aż się rozpuści. W oddzielnym naczyniu ubij masło, kakao i stopioną czekoladę za pomocą miksera. Dodaj jeszcze trochę soli i miksuj zawartość przez minutę, Tak przyrządzone masło czekoladowe podawaj w temperaturze pokojowej. Możesz je rozsmarować na rogalikach lub tostach, a gdy nie zużyjesz całej porcji, przełóż krem do słoiczka i zachowaj na później.
Czekoladowy smakołyk możesz dodatkowo wzbogacić o cynamon, imbir lub chili. Przyprawy nadadzą lekko ostrego smaku i pozytywnie wpłyną na metabolizm.