Pancakes lub po polsku pankejki są znakomitym pomysłem na pyszne i słodkie śniadanie. Puszyste placuszki z czekoladą są świetnym sposobem na to, aby przyjemnie i smacznie rozpocząć każdy dzień.
Pankejki są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. W przypadku śniadań jest to niezwykle istotne. Decydując się na ich przygotowanie według poniższego przepisu, zyskamy pyszny posiłek na dobry początek dnia.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
2 jajko
⅓ szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
pół tabliczki czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy przez sitko do dużej miski. Dodajemy jajka, cukier, olej, proszek do pieczenia i mleko, po czym wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej i gęstej masy. Czekoladę z kolei kroimy na kawałki, dodajemy je do masy i dokładnie mieszamy.
Olej zaczynamy rozgrzewać na patelni, po czym wylewamy na nią ciasto, tworząc z niego małe placuszki. Smażymy je na małym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z patelni można je przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.