Jak zrobić mozzarellę? Jej przygotowanie może wydawać się skomplikowane, jednak mówi się, że strach ma wielkie oczy – jest to banalnie proste. Wystarczy tylko mieć prawidłowy przepis! Sprawdź i wypróbuj!
Mozzarella to pyszny ser o wyjątkowo charakterystycznym smaku i konsystencji. Idealny nie tylko na kanapki, ale też do pizzy i innych dań. Okazuje się, że można przygotować go samodzielnie we własnej kuchni. Przedstawiamy najlepszy przepis na domowy ser mozzarella – krok po kroku!
Jak zrobić mozzarellę? Zrób ją z tego przepisu, a jej smak Cię zaskoczy!
⇒ Pamiętaj, aby używać tylko mleka niepasteryzowanego!
Składniki:
› 2 litry niepasteryzowanego mleka
› 4 łyżki octu lub soku z cytryny
› pół łyżki soli
Przygotowanie:
Do garnka wlej mleko i podgrzej je na niewielkim ogniu, do temperatury 50 stopni – będzie gorące, ale nie będzie mocno parzyć palca. Zdejmij z ognia i zacznij mieszać, następnie ciągle mieszając dodawaj po jednej łyżce octu lub soku z cytryny – łącznie 4-5 łyżek.
Mieszaj cały czas energicznie, aż zaczną pojawiać się grudki. Gdy serwatka zrobi się żółta, to znaczy, że ser jest gotowy do wyjęcia. Wyjmij ser i formuj jednocześnie kulę, odcedzając serwatkę, następnie odłóż go do czystej miski.
Pozostałą serwatkę podgrzej na średnim ogniu, dodaj sól i dokładnie wymieszaj, a potem zdejmij z ognia i włóż ponownie mozzarellę. Porozciągaj ją na różne kształty i wkładaj do serwatki, aby dobrze ją osolić. Mocz ser przez 1-3 minuty. Wyjmij mozzarellę i włóż ją do lodowatej wody na 1-2 minuty,