Ciasto Kinder Pingui to wypiek, który zachwyci każdego, nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Nawiązuje do popularnego batonika uwielbianego zwłaszcza przez dzieci. Ten przepis jest obłędny, dlatego warto go spróbować w swojej kuchni.
To ciasto jest niezwykle smaczne, mocno czekoladowe, przełożone kremem śmietankowym i warstwą pysznej czekolady w środku. Każdy pokocha ten przepis, bo oprócz tego, że jest pyszny, to w dodatku banalnie prosty w wykonaniu. Ciasto zachwyci wszystkich smakoszy!
Ciasto Kinder Pingui – przepis na wyśmienite ciasto czekoladowe
Składniki:
Biszkopt:
» 3 białka jaj
» 3 łyżki cukru
» pół łyżeczki proszku do pieczenia
» 3 łyżki mąki
» 1 łyżka kakao
» 3 łyżki ciepłej wody
» 3 żółtka
Krem śmietankowy:
» 500 ml śmietany kremówki
» 1 proszek żelatynowy
» 4 łyżki wody
Ganache czekoladowe:
» 200 g czekolady
» 1 łyżka oleju
» 70 g margaryny
» 100 ml wody
Polewa:
» 100 g czekolady
» 50 g margaryny
» odrobina oleju
Przygotowanie:
Biszkopt: białka ubij na sztywną pianę. Do drugiej miski wsyp cukier, dodaj żółtka, następnie zmiksuj na puszysty kogel-mogel. Wtedy dodaj ciepłą wodę i zmiksuj przez chwilę. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, a potem wsyp całość do masy z żółtek i zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą piankę z białek, następnie wymieszaj łyżką delikatnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a potem wlej połowę masy biszkoptowej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut – do suchego patyczka. Drugą połowę masy upiecz w ten sam sposób.
Ganache czekoladowe: do garnka dodaj czekoladę, margarynę, olej i wodę, następnie całość podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstaw do przestudzenia.
Krem śmietankowy: żelatynę wsyp do miseczki, a potem zalej czterema łyżkami wody, pomieszaj i odstaw do spęcznienia. Do drugiej miski wlej śmietanę kremówkę i ubijaj ją mikserem, aż będzie gęsta i puszysta. Żelatynę lekko rozpuść nad małym ogniem – pilnuj, by nie była gorąca. Rozpuszczoną żelatynę wlewaj do ubitej śmietany i miksuj.
Polewa: do szklanej miseczki dodaj czekoladę, margarynę i trochę oleju. Rozpuść w mikrofali i odstaw do wystudzenia.
Połowę bitej śmietany rozłóż na jeden placek biszkoptowy, następnie polej zimnym ganache czekoladowym. Poczekaj, aż zastygnie na śmietanie, a potem wyłóż pozostałą warstwę ubitej śmietany. Ostatni biszkopt połóż na śmietanie i polej polewą czekoladową. I gotowe, smacznego!