Ciasto Kinder Pingui
YouTube | Natašine Slastice

Ciasto Kinder Pingui to wypiek, który zachwyci każdego, nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Nawiązuje do popularnego batonika uwielbianego zwłaszcza przez dzieci. Ten przepis jest obłędny, dlatego warto go spróbować w swojej kuchni. 

To ciasto jest niezwykle smaczne, mocno czekoladowe, przełożone kremem śmietankowym i warstwą pysznej czekolady w środku. Każdy pokocha ten przepis, bo oprócz tego, że jest pyszny, to w dodatku banalnie prosty w wykonaniu. Ciasto zachwyci wszystkich smakoszy!

Ciasto Kinder Pingui – przepis na wyśmienite ciasto czekoladowe

Ciasto Kinder Pingui
YouTube | Natašine Slastice

Składniki: 

Biszkopt:

» 3 białka jaj

» 3 łyżki cukru

» pół łyżeczki proszku do pieczenia

» 3 łyżki mąki

» 1 łyżka kakao

» 3 łyżki ciepłej wody

» 3 żółtka

Krem śmietankowy:

» 500 ml śmietany kremówki

» 1 proszek żelatynowy

» 4 łyżki wody

Ganache czekoladowe:

» 200 g czekolady

» 1 łyżka oleju

» 70 g margaryny

» 100 ml wody

Polewa:

» 100 g czekolady

» 50 g margaryny

» odrobina oleju

Przygotowanie:

Biszkopt: białka ubij na sztywną pianę. Do drugiej miski wsyp cukier, dodaj żółtka, następnie zmiksuj na puszysty kogel-mogel. Wtedy dodaj ciepłą wodę i zmiksuj przez chwilę. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, a potem wsyp całość do masy z żółtek i zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą piankę z białek, następnie wymieszaj łyżką delikatnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a potem wlej połowę masy biszkoptowej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut – do suchego patyczka. Drugą połowę masy upiecz w ten sam sposób.

Ganache czekoladowe: do garnka dodaj czekoladę, margarynę, olej i wodę, następnie całość podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstaw do przestudzenia.

Krem śmietankowy: żelatynę wsyp do miseczki, a potem zalej czterema łyżkami wody, pomieszaj i odstaw do spęcznienia. Do drugiej miski wlej śmietanę kremówkę i ubijaj ją mikserem, aż będzie gęsta i puszysta. Żelatynę lekko rozpuść nad małym ogniem – pilnuj, by nie była gorąca. Rozpuszczoną żelatynę wlewaj do ubitej śmietany i miksuj.

Polewa: do szklanej miseczki dodaj czekoladę, margarynę i trochę oleju. Rozpuść w mikrofali i odstaw do wystudzenia.

Połowę bitej śmietany rozłóż na jeden placek biszkoptowy, następnie polej zimnym ganache czekoladowym. Poczekaj, aż zastygnie na śmietanie, a potem wyłóż pozostałą warstwę ubitej śmietany. Ostatni biszkopt połóż na śmietanie i polej polewą czekoladową. I gotowe, smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Kornelia

Redaktorka strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Kulinaria, Ciekawostki, Gwiazdy, Wiadomości