Niezależnie od regionu Polski, placki ziemniaczane stanowią niezwykle przyjemną propozycję na pyszny i pożywny obiad. Poniższy przepis na litewską wersję daje taką możliwość.
Placki ziemniaczane wielu osobom kojarzą się z okresem dzieciństwa, jednak nawet w dorosłości wiele osób uwielbia to danie. Poniższa propozycja jest świetnym sposobem na pyszny obiad.
Składniki:
1 kg obranych ziemniaków
400 g mielonej wieprzowiny
2 łyżki mąki
2 jajka
2 cebule
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a potem odsączamy nadmiar wody. Potem dodajemy mąkę, jajko i przyprawy. Masę dokładnie mieszamy. Pozostałą cebulę podsmażamy na patelni, mieszamy ją z jajkiem, mięsem i przyprawami. Farsz równomiernie dzielimy na porcje równe liczbie placków.
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i formujemy na niej placki z masy ziemniaczanej. Smażymy aż do zarumienienia. W tym momencie na każdy z placków nakładamy jak najbardziej płasko mięso, a potem kolejną warstwę masy ziemniaczanej. Odwracamy placki i smażymy z obu stron. Na koniec pieczemy je w naczyniu żaroodpornym przez 10-15 minut w 180 stopniach.